Suomalaiset harjoittelevat maastopalojen sammuttamista Portugalissa siltä varalta, että vastaavaa tapahtuu meilläkin: Näin nopeasti ryhmä olisi päässyt avuksi Rodokselle

Suomalaiset pelastajat apuun Portugaliin – tällaista oppia haetaan kotimaahan 5:51
Näin Finn Rescue Teamin joukkueen johtaja Jani Pitkänen kuvailee Portugalin maastopalojen tilannetta ja joukkueensa valmiutta.

Suomalaiset pelastajat harjoittelevat maastopalojen sammuttamista kahdessa kahden viikon jaksossa Portugalissa. Ensimmäinen 24 pelastajan ryhmä saapui maahan eilen, ja toinen samankokoinen ryhmä lähtee paikalle syyskuun alussa.

Finn Rescue Teamin joukkueen johtaja Jani Pitkänen kertoo, että koulutus on ennakoivaa varautumista yhä lämpenevän ilmaston olosuhteisiin.

– Tässä varaudutaan ensisijaisesti Suomen olosuhteisiin, mutta myös mahdollisuuteen lähettää osaamista kansainvälisiin tarpeisiin.

Esimerkiksi muutama vuosi sitten Ruotsia kurittivat mittavat metsäpalot, joissa oli avustamassa myös suomalaisia palomiehiä ja sopimuspalokuntalaisia.

Pitkänen kertoo, että palojen seurauksena Ruotsi satsasi metsäsammutuskalustoon ja myös Suomessa otettiin opiksi.

– Syntyi ajatus siitä, että muodostetaan erikoisosaamisesta vastaava porukka myös Suomeen.

Suunnitelmallisuus keskeisessä osassa harjoitusta

Sammutusharjoitukset Portugalissa on valmisteltu etukäteen osana Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismia. Järjestelyn avulla EU-maat voivat pyytää toisiltaan apua, mikäli katastrofi ylittää maan omat valmiudet.

Apua voi pyytää myös etukäteen.

– Tänä metsäpalokautena Portugali, Ranska ja Kreikka ovat pyytäneet apua. Suomi tarjosi yhtenä maana apua ja valikoitui tekemään yhteistyötä Portugalin kanssa, Pitkänen sanoo.

Kyseessä on niin sanottu valmiussiirto, joten harjoituksen valmisteluun on ollut aikaa. Suunnitelmallisella valmiussiirrolla haetaan kyvykkyyttä toimia nopeissa hälytyksissä.

– Jos Suomi olisi päättänyt lähettää pelastajia Rodokselle, se olisi tapahtunut ehkä vuorokauden sisällä, hän toteaa.

Vaikka Portugalin lämpötilat ovat olleet viime päivinä laskussa, ja ilmankosteus on ollut korkealla, joukkueen sijoittumisalueelle maan keskiosiin ennakoidaan tuleville päiville korkeaa maastopalojen riskiä.

– Toki tietyllä tavalla toivomme, että niitä tulisi, jotta muodostelmamme saa aitoa ja tärkeää kokemusta, jota olemme hakemassa täältä.

Lue myös:

    Uusimmat