Suomalaisesta saunomisesta yritetään saada Unescon aineetonta kulttuuriperintöä

Laaja joukko suomalaisia saunayhteisöjä on käynnistänyt Sauna Unescoon -hankkeen, jonka tavoitteena on saada suomalaiselle saunomiselle kulttuuriperinnöllinen asema kansainvälisesti Unescon tasolla.

Saunominen valittiin vuonna 2017 Museoviraston ylläpitämään Suomen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon 52 muun asian, kuten joulurauhan julistuksen, työväen vapun, kalakukon ja jokamiehenoikeuksien, joukossa.

Kyseisestä luettelosta on mahdollista hakea edelleen Unescon kansainvälisiin luetteloihin. Suomi voi asettaa vain yhden asian ehdolle. Sauna Unescoon -hankkeen osapuolten mielestä saunominen on itseoikeutettu ehdokas koko kansan yhteisenä perintönä.

Suomen Saunaseura on arvioinut, että Suomessa on noin kaksi miljoonaa virallista saunaa. Aikojen saatossa saunoissa on paitsi peseydytty, synty, kuoltu ja tehty taikojakin.

Lähde: Suomen Saunaseura ry

Katso, miten saunamajuri lämmittää saunan – tämä on tärkeintä sytytyksessä

Huomenta Suomessa päästiin seuraamaan, miten saunaravintola Löylyn saunat lämpenivät juhannusaaton aattona vuonna 2017 itse saunamajurin toimesta.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.