Suklaansyönnillä ja Nobel-palkinnoilla uskomaton yhteys – "ruotsalaisissa jotain hämärää"

Nyt tämäkin on sitten tutkittu: Suklaansyönnistä voi olla apua, jos haaveilet joskus saavasi Nobel-pystin.

Ilouutisia kaikille suklaanystäville! Tuoreen tutkimuksen mukaan nimittäin suklaan kulutus korreloi suoraan valtion Nobel-voittajien määrään. Mitä enemmän maassa kulutetaan siis suklaata, sitä enemmän Nobel-voittajia valtiosta tulee. Tutkijoiden mukaan tämä voikin viitata siihen, että suklaan syönti lisää kognitiivisen älykkyyden määrää.

– On olemassa todisteita siitä, että vihreän teen, punaviinin tai suklaan sisältämät flavanolit voivat hidastaa tai jopa estää ikääntymisen muistivaikutuksia, tutkimuksen johtaja tohtori Franz Messerli Columbian yliopistosta toteaa.

Tutkimustulokset kerrottiin tuoreessa New England Journal of Medicine -julkaisussa.

Sveitsi kärkimaa Nobel-pysteissä ja suklaansyönnissä

Tutkimuksessa sisi analysoitiin eri valtioiden suklaankulutusta ja verrattiin sitä kertyneiden Nobel-palkintojen määrään. Yhteys näiden kahden seikan välillä olikin tutkijoiden mukaan yllättävän vahva.

Eniten suklaata maailmassa syödään Sveitsissä, joka on myös haalinut eniten Nobel-pystejä. Vahva ysteys havaitiin myös Yhdysvalloissa, Hollannissa, Irlannissa, Ranskassa, Belgiassa ja Saksassa. Huonosti menestyneitä ja vähän suklaata kuluttavia maita olivat puolestaan Kiina, Japani ja Brasilia.

Ruotsalaisissa jotain hämärää

Poikkeuksen tutkimuksissa teki kuitenkin Ruotsi. Suklaatilastojen valossa maan olisi pitänyt saada tähän mennessä korkeintaan 14 Nobel-voittajaa, mutta pystin napanneita ruotsalaisia on kuitenkin jopa 32. Tutkijat epäilevätkin, että taustalla on jotakin hämärää. Tohtori Messerli epäilee, että ruotsalaispohjainen Nobel-komitea on ehkä joskus jakanut palkintoja hieman liian isänmaallisella sydämellä. Toinen vaihtoehto on, että ruotsalaiset ovat erityisen herkkiä suklaan vaikutuksille, ja heidän aivonsa hyödyntävät herkun sisältämät flavanolit tehokkaasti.

Ruotsin Nobel-edustajat ovat olleet lähinnä huvittuneita tuoreista tutkimustuloksista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja