Suden ampuneen salametsästäjän omatunto alkoi kolkuttaa: "Söi minua aivan hirveästi"

Suden hirvimetsällä ampunut mies piti tekonsa salaisuutena vuosia, mutta lopulta koki pakottavaa tarvetta tunnustaa tekonsa. Oikeus antoi miehelle kevyemmän rangaistuksen, mutta seuraamukset olivat silti kovat.

Mies oli ollut lokakuussa 2017 Siikajoella hirvipassissa, kun paikalle oli tullut suuri susi, joka oli jäänyt tarkkailemaan miehen passikaveria. Yllättävähkössä ja nopeassa tilanteessa mies oli nostanut kiväärinsä ja ampunut noin 20 metrin päässä ollutta sutta, joka oli sen jälkeen juossut takaisin tulosuuntaansa.

Myöhemmin mies kävi läheisellä pellolla, löysi suden ruumiin ja hautasi sen.

”Mitä olen mennyt tekemään”

Viitisen vuotta myöhemmin mies päätyi kertomaan teostaan poliisille. Teko oli vaivannut häntä vuosikausia ja hän halusi selvittää tekonsa. Hän kertoi katuvansa tapahtunutta katkerasti.

Omatunto alkoi kolkuttaa kovasti, kun mies oli kertonut teosta ulkopuoliselle henkilölle.

– Tuo henkilö kauhistui tapahtunutta ja kysyi mitä olen mennyt tekemään. Henkilö myös kertoi minulle, että minun tulisi toimia asian kanssa. 

– Tuo vaikutti siten, että minulta katosi yöunet ja aloin kokea tapahtuneen takia kovaa syyllisyyttä. Tuo söi minua aivan hirveästi, sillä samalla minulla tuli mieleen muita tapahtumia, joissa olen toiminut väärin, mies kertoi kuulusteluissa.

– Kadun syvästi tapahtunutta ja menettelyäni. Olisi ollut fiksumpaa jättää susi ampumatta.

Sudet tappoivat ja söivät Tapanin Rocky-koiran metsällä – näistä syistä sudet herättävät paljon tunteita 10:17
Sudet tappoivat ja söivät Tapanin Rocky-koiran metsällä: "Vieläkin tulee tunteet pintaan, kun siitä puhuu"

Tuhansia euroja maksettavaa, menetti kiväärin ja metsästysluvan

Oikeus huomioi asiassa, että ilman miehen oma-aloitteisuutta olisi teko todennäköisesti jäänyt kokonaan selvittämättä. Hän oli kertonut teostaan avoimesti ja tuonut esille useita itselleen epäedullisia seikkoja. Näistä syistä oikeus päätti, että oli erityisen painavia syitä tuomita mies vankeuden sijasta sakkoihin.

Vuonna 1955 syntynyt mies tuomittiin törkeästä metsästysrikoksesta 80 päiväsakon rangaistukseen. Hänen tuloillaan se tarkoitti 1 680 euron seuraamusta.

Hänet tuomittiin lisäksi menettämään oikeudelle teossa käyttämänsä kiväärin ja ammutun suden arvona 6 100 euroa. Hänet määrättiin myös vuoteen 2027 kestävään metsästyskieltoon.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Onko susia liikaa - pitääkö metsästystä lisätä? 10:26
Onko susia liikaa – pitääkö metsästystä lisätä? Huomenta Suomen vieraina marraskuussa kokoomuksen kansanedustaja Teemu Kinnari ja vihreiden kansanedustaja Tiina Elo.

Lue myös:

    Uusimmat