Vaaniiko sinua työuupumus? ”On helpompi puhua flunssasta tai selkävaivasta"

6:20

Huomenta Suomessa mietittiin tiistaiaamuna, miten työuupumuksen voi tunnistaa ja ehkäistä.

– Vakavasta työuupumuksesta kärsii ehkä prosentti tai kaksi ihmisistä, mutta lievempää uupumusta kokee aika moni, Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi kertoi lähetyksessä.

Uupumukseen johtaa pitkään jatkuva stressi.

– Meidän pitäisi jatkuvasti omaksua uutta tietoa ja oppia uusia työvälineitä ja olla hyvin sosiaalisia, innovatiivisia ja luovia. Jos ei voi ja jaksa hyvin, se on aika kuormittava tilanne, ja siinä se kuormitus sitten kasautuu.

– Toisaalta antoisakin työ voi kuormittaa. Ei kysymys ole vain siitä, että joutuisit vastentahtoisesti tekemään jotakin, vaan usein silloin, kun nauttii työstään, voi olla myös vaikea pysähtyä ja miettiä, onko tässä nyt liikaa, Aalto-Matturi huomauttaa.

Esimerkiksi julkisuuden henkilöiden esiintulojen myötä uupumuksesta ja masennuksesta on tullut nykyään arkisempia asioita. Silti vieläkään kaikki eivät koe luontevaksi ottaa niitä esille.

– Jotenkin on helpompi puhua flunssasta tai selkävaivasta, Aalto-Matturi kuvailee.

Millaisista pienistäkin asioista työssä uupumisen voi tunnistaa? Miten työuupumusta voi ehkäistä? Entä miten työstä palaudutaan, ja keneltä voi tarvittaessa pyytää apua? Katso video kokonaisuudessaan ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja