Startupeissa tienataan Suomessa noin 45 000 euroa vuodessa – naisten palkka on pienempi, samoin omistuksen osuus

2:08
Video: Slush-tapahtumassa esiteltiin joulukuussa uusia suomalaisia startupeja.

Toimintansa alussa olevissa kasvuhakuisissa yrityksissä eli startupeissa tienataan Suomessa vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa startupeissa töissä olevat tienaavat keskimäärin noin 45 000 euroa vuodessa, kun esimerkiksi Tanskassa vuosiansio on noin 61 000 euroa, selviää Danske Bankin kyselystä.

Suomen startupeissa myös tehdään lyhintä, keskimäärin 42 tunnin työviikkoa. Pisin työviikko on norjalaisten 49 tuntia.

Norjassa startup-väen keskiansiot nousevat lähes 52 000 euroon vuodessa. Ruotsissa tienataan hieman alle 47 000 euroa.

Ruotsissa töitä tehdään noin 46 tuntia viikossa ja Tanskassa noin 44.

Osakkaat tekevät pidempää päivää kuin työntekijät ja viihtyvät töissä noin kahdeksan viikkotuntia enemmän. Suomessa kyselyyn vastaajien joukossa oli vähemmän yritysten perustajia kuin muissa kolmessa maassa. Tämä saattaa osaltaan selittää myös suomalaisten muita alhaisempaa työtuntien määrää, arvioi Danske Bankin startup-yhteistyöstä vastaava johtaja Teppo Havo.

Ansiotasoa tasoittaa kyselyn mukaan jonkin verran se, että startupeissa työntekijät omistavat yritystä yleisemmin kuin muissa yrityksissä.

– Omistuksen jakaminen on fiksu tapa sitouttaa työntekijät startupeihin. Tutkimuksen tulosten mukaan se lisää esimerkiksi tehtyjen viikkotyötuntien määrää merkittävästi. Samalla se auttaa yritystä talouden hallinnassa, koska omistuksella palkitseminen ei rasita kasvavan yrityksen kassavaroja, Havo kuvailee tiedotteessa.

Naisten palkka on pienempi, samoin omistuksen osuus

Parasta palkkaa maksetaan startupien johdossa ja teknologiaan liittyvissä tehtävissä.

Kyselyn mukaan miesten palkat ovat startupeissa keskimäärin suurempia kuin naisten palkat, ja myös miesten osuus yritysten omistuksesta on keskimäärien suurempi kuin kyselyyn vastanneilla naisilla. Lisäksi miesten keskimääräinen viikkotyöaika oli 3,5 tuntia naisten työaikaa pidempi.

– Myös startup-sektorilla on havaittavissa naisten ja miesten palkkojen hajontaa. Naisvastaajien palkat ovat kautta linjan jonkin verran matalampia, ja erot kasvavat yritysten koon kasvaessa, Havo sanoo.

Nordic Startup Salary Report -niminen raportti pohjoismaisten startupien palkkakehityksestä julkaistiin nyt ensimmäistä kertaa. Vastaajia oli yhteensä hieman alle 700, Suomesta 167 ihmistä. Kyselytutkimuksen teki ArkwrightX yhteistyössä Danske Bankin kanssa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja