Speden uskomattomat keksinnöt – tiesitkö näitä?

Pertti ”Spede” Pasanen muistetaan suomalaisen viihteen yleismiehenä, joka muun muassa näytteli, ohjasi ja käsikirjoitti useita elokuvia. Kaiken tämän ohella Pasanen oli myös keksijä. Olisitko arvannut, että Spede keksi muun muassa parannellun kynttilänjalan?

Säilytyspussi uimarannalle

Uimarannalla on ikävä jättää arvotavarat vartioimatta hiekalle pulahduksen ajaksi. Tähän tarpeeseen Pasanen kehitteli uimahousujen lahkeeseen kiinnitettävän pussukan, jossa esimerkiksi rahat säilyivät kuivana ja turvassa rantaoleskelun lomassa.

Venesuksi

Monet Speden keksinnöistä liittyivät veneisiin ja suksiin. Venesuksessa molemmat yhdistyvät. Keksinnössä veneen keulaan kiinnitetään lyhyt jousitettu suksi, jonka avulla aallot eivät iske veneen keulaan niin suurella voimalla ja kyyti on rauhallisempaa ja tasaisempaa.

Kynttilänjalka

Viimeisten elinvuosiensa aikana Spede keksi kynttilänjalan, jossa erikokoiset kynttilät pysyivät takuulla pystyssä. Kynttilänjalassa oli taipuisat väkäset, jotka pitivät kynttilän suorassa koosta huolimatta. Kynttilänjalka myös sammutti kynttilän turvallisesti, sillä loppuun palanut jämä sammui jalassa oleviaan pieneen vesiastiaan.

Mäkihyppylinko

Myös ”spedelinko” nimellä kulkeva kapistus lienee Speden tunnetuin keksintö. Sen avulla mäkihyppääjien on mahdollista harjoitella myös paikoissa, joissa suuria mäkiä ei ole tarjolla. Mäkihyppylinkoa valmistetaan edelleen ja sen eteenpäin kehiteltyjä muotoja käytetään nykyään muun muassa lumilautailijoiden hyppytapahtumissa.

Tupakanpolttokone

Speden mukana keksintöjä ideoimassa oli usein Raimo Kaukinen, jonka kanssa he perustivat Spede-idea-yrityksen. Yksi kehitellyistä tuotteista oli tupakanpolttokone, jolla saattoi polttaa savukkeen vaikkapa lentokoneessa silti häiritsemättä muita matkustajia savulla. Laitteen prototyyppi saatiin valmiiksi, mutta patenttitoimistolta asiaa tiedusteltaessa selvisi, että ulkomailla vastaavanlainen keksintö oli patentoitu jo muutama vuosi aiemmin.

Lähteet: Ideapaja.blogspot.fi, Wikipedia.org, Tekniikkatalous.fi, Iltasanomat.fi, Yle.fi

Lue myös:

    Uusimmat