Sotku Isis-morsiamen kohtalosta paisuu: Työväenpuoleen johtaja haluaa naisen takaisin Britanniaan – "Kansalaisuuden riistäminen on äärimmäinen toimi"

0:25
Shamima Begum matkusti 15-vuotiaana Isisin alueelle

Britanniassa Isis-morsiameksi kutsutun nuoren naisen Shamima Begumin tilanne on saanut uuden käänteen, kertovat muun muassa Daily Mail ja Evening Standard.

Työväenpuoleen puheenjohtaja Jeremy Corbynin mukaan 15-vuotiaana Isis-alueelle morsiameksi matkustaneen naisen tulisi päästä takaisin Britanniaan, jotta tälle voitaisiin tarjota tukea.

Corbynin mukaan nainen on syntynyt Britanniassa, jossa hänellä on oikeus oleilla. Corbyn tosin täsmensi, että naisella on paljon selvitettävää taustansa vuoksi.

– Mielestäni kansalaisuuden riistäminen Britanniassa syntyneeltä on äärimmäinen toimi, Corbyn kertoi ITV Newsin haastattelussa torstaina.

Oliko päätös laillinen?

Britannian sisäministeri Sajid Javid päätti hiljattain ottaa pois Begumilta ja kahdelta muulta Isiksen alueelle matkustaneelta naiselta Britannian kansalaisuuden.

Jeremy Corbynin kommentit tulivat sen jälkeen, kun ihmisoikeuksiin erikoistunut juristi Philippe Sands väitti, että Shamima Begumista oli tullut käytännössä maaton. Sands kutsui tilannetta sotkuksi ja kysyi, kenen neuvosta sisäministeri oikein toimi.

Brittimedian mukaan sisäministerin päätökseen oli osaltaan vaikuttanut luulo, että Shamima Bengumilla olisi ollut syntyperänsä kautta myös Bangladeshin kansalaisuus. Bangladeshin viranomaiset kuitenkin kiistivät tämän väitteen.

Työväenpuoluetta edustava Diane Abbott muistutti BBC:n haastattelussa, että kansainvälisen lain mukaan ihmiseltä ei voi viedä kansalaisuutta, mikäli toimenpide tekisi kohteestaan kansalaisuudettoman. Diane Abbott toimii opposition varjohallituksen sisäministerinä.

Shamima Begum voi vielä valittaa päätöksestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja