Mainos

Somen asekauppa ongelmana USA:ssa – Suomessa kaupataan päihteitä

Yhdysvalloissa rehottava laiton asekauppa ei ole vielä rantautunut suomalaiseen sosiaaliseen mediaan. 

New Yorkin osavaltion oikeusministeri, yleinen syyttäjä Eric T. Schneiderman kertoo ministeriön nettisivuilla, että Facebookista on tullut laittoman asekaupan väline. Joidenkin aseiden myyntiin on lupa, mutta joidenkin aseiden ostajalle luvataan, että taustatarkistuksia ei tehdä. 

Aseita on myös luvattu toimittaa sellaisiin Yhdysvaltojen osavaltioihin, joissa ne ovat laittomia. Myös alaikäiset ovat saattaneet ostaa laittomia aseita.

Facebook on kertonut omilla sivuillaan muutoksista, joiden ansiosta jatkossa palvelu estää kokonaan tietynlaiset ilmoitukset.

Suomessa myydään viinaa ja tupakkatuotteita

Nettipoliisi Jarno Saarinen kertoo, ettei ole itse ainakaan vielä törmännyt laittomaan asekauppaan sosiaalisessa mediassa. 

Laittomasti myytyä nuuskaa, sekä alkoholin välittämistä liikkuu suomalaisessa sosiaalisessa mediassa melko paljon, kertoo nettipoliisi Jarno Saarinen Myös laittomia kyytejä eli niin sanottuja pimeitä taksipalveluja tarjotaan sosiaalisessa mediassa. 

Ilmoituksia tulee myös todella paljon kuvista, joissa henkilöllä on ase kädessään. Kuvista ei kuitenkaan voi päätellä, onko ase aito vai ei, mainitsee Saarinen.

Laittomalla nuuskalla on sosiaalisessa mediassa laajat markkinat.

– En ole kokenut, että nuuskan myynti olisi vain nuoriin kohdistuva ongelma. Useimmiten myyjät ovat aikuisia henkilöitä, ostajia taas löytyy kaikenikäisiä. Nuuskan myynti on jo niin laajamittaista, että joku tekee siinä oikeasti rahaa itselleen.

Nuuskaa myydään sosiaalisessa mediassa yksityisviestien välityksellä. 18-vuotias Porilainen nuuskankäyttäjä kertoo, että nuuskaa saa ostettua halutessaan hyvin helposti.

– Saan nuuskapurkin vaikka saman päivän aikana, jos jaksan kysellä useammalta kaverilta.

Nuoret hakevat nuuskaa Haaparannassa sijaitsevasta nuuskatukusta ja Ruotsin laivoilta. Nuuskapurkin myyntihinta on noin 5 euroa purkilta. 15-vuotias nuuskan käyttäjä kertoo saavansa nuuskapurkin myymisestä voittoa useita euroja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.