Sokea Kristy oli kaupassa, kun hän kuuli sivullisten puhuvan itsestään – kirjoitti kipakan vastineen: "Kyllä, se on oikea vauva, ja ei, ne eivät anna sokeille harjoitusvauvoja"

Anneli kertoo, millaista on viettää joulua sokeana 4:10
Anneli kertoo, millaista on viettää joulua sokeana. – Vieläkin värkkään ikkunaan jouluvalot, vaikken niitä enää itse pysty näkemään. Jo tieto siitä, että kynttilä on palamassa, luo tunnelmaa, hän kertoo.

Sokea Kirsty Davies huomasi kauppareissulla sivullisten kommentoivan hänen äitiyttään. Nainen päätti kirjoittaa vastineen ihmisille, jotka ihmettelivät, miten sokea äiti voi olla yksin liikkeellä lapsensa kanssa.

Kahden lapsen äiti Kirsty Davies on sokea. Käydessään nuoremman Lewis-pojan kanssa kaupungilla hän huomasi, että osa ihmisistä olettaa myös hänen kuulonsa olevan huono.

Sivulliset ihmettelivät, onko Kristy "yksin ulkona vauvansa kanssa"

Kirsty kirjoitti Facebookiin listan kommenteista, joita sai ulkoillessaan lapsensa kanssa. Näihin lukeutuvat esimerkiksi "luuletko, että hän on sokea?", "ei, hän varmaan treenaa tuota avustajakoiraa", "onko hän yksin ulkona vauvansa kanssa" ja "en tiennyt, että he voivat tehdä niin". Joku ihmetteli, kantaako Kristy oikeaa vauvaa, vaikka ei voi nähdä lasta.

– Olen ollut ulkona kerran tänään käydäkseni kaupassa ja kuullut kaikki yllä olevat asiat 20 minuutin sisällä. Maskit eivät vaimenna ääntä niin paljon kuin luulet, Kristy toteaa.

Hän päätti samalla vastata uteliaiden kysymyksiin esimerkiksi kertomalla, että todella on näkövammainen.

– Ei, se ei tarkoita, etten näe mitään. Ajattele sitä autismina: se on suuri kirjo näkökykyjä, ei pelkästään normaalia ja osittaista näköä ja täyttä sokeutta, Kristy huomauttaa.

– Ja kyllä, me voimme tehdä niin, ja tällä oletan, että tarkoitit lasten saamista.

"Kyllä, se on oikea vauva, ja ei, ne eivät anna sokeille harjoitusvauvoja"

Kristy ei ollut kaupassa yksin: hänen aviomiehensä oli samaan aikaan toisessa hyllyvälissä. Hän on kuitenkin käynyt ulkona lapsensa ja opaskoiransa kanssa myös itsekseen.

– Kyllä, se on oikea vauva, ja ei, ne eivät anna sokeille harjoitusvauvoja, Kristy sanoo.

Kristy. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Hän huomauttaa olevansa vain tavallinen nainen, joka on vauvansa ja koiransa kanssa ostamassa "asioita, joita ei tarvitse", kuten kaikki muutkin kaupan asiakkaat.

– Ole kiltti, puhu kauniisti, vaikka et uskoisikaan, että kukaan voi kuulla, Kristy toteaa.

"En voi uskoa, miten epäkohteliaita ihmiset voivat olla"

Naisen teksti julkaistiin myös Love What Matters -sivustolla. Hän sai sosiaalisessa mediassa useita kannustavia kommentteja ihmisiltä, jotka ihmettelivät Kristyä kommentoineiden kansalaisten toimintaa.

– Kysy niiltä, luulevatko ne, että olet myös kuuro. Miten töykeää! Hayley Jones ihmettelee Facebookissa.

– En voi uskoa, miten epäkohteliaita ihmiset voivat olla. Olen pahoillani, että sinun piti kestää tuollaista, Laura Percival sanoo.

– Ala puhua vauvalle niin kuin hän ohjailisi sinua ja vastaisi sinulle. Se antaa muille jotakin kommentoitavaa, Dani Louise heittää.

"Tietämättömyydelle ei ole mitään tarvetta tänä päivänä"

Kristy kiitteli saamistaan kommenteista ja huomauttaa, ettei normaalisti jaksa välittää ihmisten kommenteista, mutta kaupan tapahtumat jostakin syystä järkyttivät häntä.

– Ajattelin sitä, kun sain Phoebe-tyttäreni kymmenen vuotta sitten, olin keskellä synnytyksenjälkeistä masennusta ja minkäänlaisten negatiivisten kommenttien kuuleminen todellakin tuhosi minut, Kristy kuvailee.

Lewis-vauvan syntymän jälkeen hän on voinut hyvin, vaikka näkökyky onkin vuosien varrella huonontunut, ja Kristyllä on nyt avustajakoira. Hän ihmettelee kaupan kommentoijien käytöstä.

– Tietämättömyydelle ei ole mitään tarvetta tänä päivänä ja näinä aikoina. Ja lisäksi, jos joku haluaisi kysyä minulta jotakin näön menettämisestä ja lasten saamisesta, vastaisin mielelläni parhaani mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat