Mainos

–38,7! Sodankylä jysäytti talven toistaiseksi kylmimmät lukemat: "Varsin tyypillinen talven alin lämpötila" – ensi yönä ennätys mennee uusiksi

Sodankylässä Lapissa on tehty talven pakkasennätys, 38,7 astetta. Ennätys tuskin muuttuu päivän aikana, mutta illalla ja yöllä pakkanen voi painua samoihin lukemiin tai jopa alle, kertoo Ilmatieteen laitos.

– Pohjois- ja Itä-Lapissa alueilla joilla sää pysyy selkeänä voitaisiin käydä yli 30 asteessa. Ei nyt ole ihan mahdotonta, että talven alin lämpötila menisi rikki. Mikään suuri ennätyshän tuo 38,7 ei ole, varsin tyypillinen talven alin lämpötila, sanoo päivystävä meteorologi Tuomo Bergman.

Aiempi pakkasennätys rikottiin niin ikään Sodankylässä, missä mitattiin Ilmatieteen laitoksen mukaan aamuyöllä neljän aikoihin 38,3 astetta pakkasta.

Edellinen ennätys oli eilisillalta, kun Kuusamon Kiutakönkäällä mitattiin 36,8 astetta. Aamuneljän aikoihin pakkanen oli kivunnut Kiutakönkäällä 37,7 asteen lukemiin. Sallan kirkonkylässä pakkasta oli 37 astetta.

Hieno pakkaspäivä luvassa

Sunnuntaita vietetään suurilta osin kylmässä ja aurinkoisessa säässä.

– Idässä ja pohjoisessa on pilveä liikenteessä, muuten on varsin aurinkoinen ja hieno pakkaspäivä. Etupäässä päivä on heikkotuulinenkin.

Lämpötilat nousevat päivällä muutaman asteen aamun lukemista, kylmimmillä alueilla lämpötila voi nousta kymmenisen astetta. Pakkanen kiristyy taas iltapäivästä lähtien.

– Etelässäkin pakkanen kiristyy hyvin nopeasti, alkuillasta päästään laajemmin sinne 20 asteen kylmemmälle puolelle.

Maanantaina pakkanen hellittää hieman Etelä-Suomessa asteiden liikkuessa 5–10 välillä. Itä-Suomessa on päivällä pakkasta 20 asteen molemmin puolin, ja pohjoisessa on 20–30 pakkasastetta.

Pakkasvaroitus on voimassa useissa maakunnissa eteläisessä ja läntisessä Suomessa sekä Lapissa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja