SM-liiga auki, vaatii Mikko Manner – mestarivalmentaja lyö pöytään painavat perustelut

Jääkiekon SM-liiga on avattava, peräänkuuluttaa Kärppien päävalmentaja ja Suomen A-maajoukkueen apuvalmentaja Mikko Manner.

Pääkuvan videolla Mikko Manner paljastaa sen, miten hänestä tuli valmentaja. 

Viimeksi karsintoja järjestettiin vuosina 2009–13 SM-liigassa viimeiseksi jääneen ja Mestiksen voittajan välillä. Joka kerralla liigajoukkue oli lopulta etevämpi, mutta SM-liigaa täydennettiin sittemmin Mestiksestä taloudelliset kriteerit täyttäneillä Sportilla, KooKoolla ja Jukureilla 2014–16. Nykyään Liigassa on 15 seuraa.

Monet pitävät Ässien ja Sportin välistä karsintasarjaa keväältä 2009 yhtenä kaikkien aikojen suomalaisista ottelusarjoista. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Vaasan Sportin pomo Markus Jämsä oli mukana Suomi-kiekon lähihistorian ikimuistoisimmassa ottelusarjassa – ”Se oli Tamilta tietoista” 4:51
Vaasan Sportin pomo Markus Jämsä oli mukana Suomi-kiekon lähihistorian ikimuistoisimmassa ottelusarjassa – "Se oli Tamilta tietoista."

Paitsi että karsinnat herättävät voimakkaita tunteita ja niihin kiteytyy unelmia, monet lajin ytimessä haikailevat avoimen sarjan tuovan lisää kilpailullisuutta suomalaiseen jääkiekkoon.

– En tietenkään itse haluaisi valmentajana joutua sellaiseen tilanteeseen, mutta tarvitsemme intohimoa enemmän tähän lajiin. Tarvitsemme sitä, että perinteisillä seuroilla Mestiksessäkin olisi unelmat. Harrastajiahan me tarvitaan, eikä niin, että meillä on vain keihäänkärki, Mikko Manner sanoi Antero Mertarannan haastattelussa Tulosruudun Viikon vieraana.

Kärpissä päävalmentajana yhden ja apuvalmentajana kaksi Suomen mestaruutta voittanut ja Leijonissa apuvalmentajana maailmanmestaruutta juhlinut Manner katsoo avoimen pääsarjan hyötyjen olevan ylipäätään laajat.

– Me tarvitsemme nuoria mukaan lajin pariin mihin tahansa hommaan. Sen takia meidän kuuluu minun mielestäni tehdä tällaisia muuveja eikä ajatella, että jonkun talous siinä kärsii. Aina jonkun talous kärsii, mutta samaan aikaan pitkässä juoksussa jääkiekko ja kilpailu voisi hyvin, Manner painotti.

Kärppien päävalmentajan paikalta tämän kauden jälkeen syrjään astuva Manner nosti vertailukohdaksi myös Ruotsin.

– Olen tutustunut Ruotsin liigaan ja katsonut, kuinka he pelaavat. Kiekkofanina kun saa katsoa, siellä on mahtavan herkullinen tilanne.

Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä on aiemmin järjestetty karsinnat. Uudessa järjestelmässä toiseksi korkeimman sarjatason eli Allsvenskanin mestari nousee automaattisesti ylimmälle sarjatasolle. SHL:n sijoille 13 ja 14 sijoittuneet joukkueet pelaavat puolestaan keskinäisen putoamissarjan, jonka häviäjä putoaa sarjatasoa alemmas.

Manner kehui, että Ruotsin järjestelmässä SHL:stä putoava seura on myös saanut kipurahaa seuraavalle kaudelle.

– Se ei joudu ihan puille paljaille.

Lisää Mannerin ajatuksia kuullaan tänään Tulosruudun pitkässä lähetyksessä klo 22.25!

Lue myös:

    Uusimmat