Slovakian pääministeri leikattiin toistamiseen – tila edelleen hyvin vakava

Video näyttää, kun haavoittunutta Slovakian pääministeriä kiidätetään autoon 0:37
Video näyttää, kun haavoittunutta Slovakian pääministeriä kiidätetään autoon

Robert Ficon tila on edelleen vakava.

Slovakian ammuttu pääministeri Robert Fico on leikattu uudelleen.

Hänen tilansa on edelleen hyvin vakava, kertoo varapääministeri Robert Kalinak.

– Hänen tilansa on edelleen hyvin vakava. Luullakseni kuluu muutamia päiviä ennen kuin näemme, miten hänen tilansa kehittyy, Kalinak sanoi toimittajille sairaalan ulkopuolella.

Leikkaus kesti Kalinakin mukaan melkein kaksi tuntia. Pääministeri oli jo aiemmin leikattu viisi tuntia kestäneessä operaatiossa pian sen jälkeen, kun hänet oli lennätetty sairaalaan rikospaikalta Handlovan kaupungista.

Banska Bystrican sairaalan johtaja kertoi Ficon olleen kuitenkin perjantainakin tajuissaan.

Ficon liittolainen ja huhtikuun presidentinvaalit voittanut Peter Pellegrini kertoi toimittajille Ficon puhuneen hänelle eilen muutaman lauseen verran, minkä jälkeen tämä jo väsyi.

Pellegrini uskoi Ficolla olevan edessään "hyvin vaikeita tunteja ja päiviä".

Poliisi otti epäillyn mukaan kotietsintöihin

Ficoa ammuttiin toissa päivänä Handlovassa, kun hän oli kättelemässä ihmisiä. Epäilty ampuja on 71-vuotias harrastajakirjoittaja, jolla oli viranomaisten mukaan poliittinen motiivi. Häntä vastaan on nostettu syyte murhan yrityksestä.

Slovakian poliisin mukaan Levicen pikkukaupungissa on suoritettu etsintöjä miehen kodissa, jossa hän asui yhdessä vaimonsa kanssa.

AFP:n mukaan yksityisellä Markiza-televisiokanavalla näytettiin, kuinka poliisi toi paikalle mukanaan epäillyn ampujan, jolla oli yllään luodinkestävä liivi ja kypärä. Televisiokanavan mukaan poliisit viipyivät asunnossa useita tunteja ja veivät tietokoneen sekä asiakirjoja.

Epäillyn tuntevat ovat kuvailleet häntä eläkkeellä olevaksi kahden aikuisen lapsen isäksi ja ystävälliseksi naapuriksi.

Mies oli kommentoinut politiikkaa Facebookissa ja yrittänyt siellä perustaa väkivallan leviämistä vastustavan someliikkeen. Hän oli harrastanut kirjoittamista ja vastustanut palavasti Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa sekä maahanmuuttoa.

Syyte murhan yrityksestä oli sokki epäillyn neljäkymmentä vuotta tunteneelle naapurille.

–  Hänen on täytynyt tulla hulluksi, sanoi naapuri AFP:lle.

Fico oli lopettanut Ukraina-tuen

Pääministeri Fico palasi valtaan viime syksynä järjestettyjen vaalien jälkeen, kun hänen johtamansa Smer-puolue otti vaalivoiton. Fico johti Slovakian hallitusta myös vuosina 2006–2010 sekä 2012–2018.

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia myötäilevä Fico vastustaa Ukrainan sotilaallista tukemista ja on kyseenalaistanut Ukrainan itsenäisyyden. Slovakia lopetti aseiden toimittamisen Ukrainaan sen jälkeen, kun Fico valittiin pääministeriksi.

Slovakiassa on ollut laajoja mielenosoituksia esimerkiksi uuden medialain takia, joka arvostelijoiden mukaan heikentää julkisen television ja radion puolueettomuutta.

Sisäministeri Matus Sutaj Estok on syyttänyt iskusta sosiaalisessa mediassa leviävää vihaa ja pyytänyt yhteiskuntaa "rauhoittumaan".

Lue myös:

    Uusimmat