Mainos

Sisäportaiden kunnostus kahdella eri tavalla

Puisten sisäportaiden kunnostaminen on usein pulmallista. Kun eteen tuli sopivasti kohde, jossa oli kahdet kunnostusta vaativat sisäportaat, totesimme hyväksi käyttää kahta erilaista tapaa. Portaiden kuluneisuuden ja kulutuksen mukaan toiset portaat päätettiin hioa ja maalata, toiset pinnoittaa korkilla.

Maalattaviksi päätettyjen, mäntylankusta valmistettujen portaiden reisilankut ja askelmien pystysuorat takasivut olivat vielä niin hyvässä kunnossa, että ne päätettiin jättää käsittelemättä. Ne oli kuitenkin suojattava työn ajaksi – ensinnäkin maalin rajaamiseksi, toiseksi hiomisen mahdollisesti aiheuttamilta naarmuilta.

Hiomiseen käytettiin suorakaiteen muotoista hiomakonetta, jolla pääsee lähemmäksi nurkkia kuin pyöreällä. Aivan loppuun asti silläkään ei pääse, vaan viimeiset kaistat on käsiteltävä käsin. Sopiva paperin karkeus on numero 120. Vanhaa lakkaa ei suinkaan hiottu kokonaan pois, vaan tavoitteena oli mattapinta.

Hiomakone kannattaa sisätiloissa liittää pölynimuriin, jos se vain on mahdollista. Pölynimuria oli käytettävä vielä hiomisen jälkeenkin ja viimeinen pölynpoisto tapahtui lopuksi lakkabensiiniin kostutetulla rievulla, jonka pitää olla pikemminkin nihkeä kuin läpimärkä. Pinnat pyyhittiin kevyesti, jolloin lakkabensiini sekä puhdisti pinnan että pehmitti jäljelle jääneen vanhan lakkapinnan, jolloin uusi lakka imeytyy paremmin. Puhdistuksen jälkeen pinnan on annettava kuivua ainakin tunnin verran, jotta kaikki lakkabensiini varmasti haihtuu pois eikä pilaa uutta maalikerrosta.

Nämä portaat olivat niin hyvässä kunnossa, ettei kittaamista tarvittu. Jos naarmut ovat kovin syviä, sopiva kitti on seinissäkin käytettävä hienotasoite. Tasoitus tehdään pakkauksessa kerrotulla tavalla; yleensä ensimmäisen tasoitekerroksen kuivuttua tarvitaan kevyt välihionta, mahdollisesti toinen kerros ja sen kuivuttua loppuhionta.

Tällä kertaa maalaamiseen käytettiin lakkabensiiniohenteista lattiamaalia – sopivia maaleja on toki muitakin, mutta tässä kohteessa tämän etu oli se, ettei vanhaa lakkakerrosta tarvinnut hioa kokonaan pois. Sively suoritettiin kahteen kertaan. Ensimmäisellä maalia ohennettiin noin 20 %, jolloin maali imeytyi paremmin, toista kerrosta varten ohennettiin enää 5–10 %.

Ensimmäisen kerroksen on annettava kuivua vuorokauden verran. Jos portaissa on pakko kulkea käytännön elämän sujumiseksi, kannattaa maalata ensin vain joka toinen askelma: portaat maalataan siis kahdessa eri osassa, jolloin toinen on aina kävelykunnossa. Kovin jyrkissä portaissa tämäkään ei tosin auta, koska niissä ei välttämättä pysty silloin kulkemaan...täytyy vain purra hammasta ja koettaa kestää ne pari päivää, jotka urakka vie.

Kun portaat oli maalattu, havaittiin vielä yksi, odottamaton parannus: koko kapeahko porraskäytävä muuttui vaalean helmenharmaan maalin ansiosta paljon valoisammaksi!

Korkki kestää märät koirantassut

Alakerran portaat olivatkin sitten erilainen tapaus. Ne olivat kuluneet jo niin paljon, etteivät pieni hiominen ja maalaus enää riittäneet. Askelmat oli päällystettävä. Asukas valitsi materiaaliksi korkin, joka on vaivaton asentaa ja lopputuloksesta on helppo saada siisti. Lisäksi korkkipinnoitteiden valikoima on runsas: on vahattua ja vahaamatonta ja vahvuuksia on paljon

PVC-pintainen korkki kestää kulutusta tavattoman hyvin ja olisi siksi ollut oivallinen valinta koiraperheessä, mutta jutussa oli yksi koiramainen ongelma: talon pesutilat sijaitsevat alakerrassa ja otukset tietysti juoksevat kosteilla tassuillaan sieltä yläkertaan. Kosteus saattaisi päästä läpi korkkipalojen saumoista. Siksi valinnassa päädyttiin harjattuun luonnonpintaiseen korkkiin, joka liimattiin askelmiin ja lakattiin sen jälkeen venelakalla. Tämä kestää kulutusta todella hyvin ja saumatkin umpeutuvat lakatessa hyvin.

Korkkia on hyvin helppo leikata mattoveitsellä sopivaan linjariin tukien. Kiinnittäminen askelmien pintaan tapahtui kontaktiliimalla. Kannattaa muistaa, että vanhemmat kontaktiliimat sisältävät haihtuvia ja inhottavasti pyörryttäviä aineita, joten niiden kanssa työskennellessä on pidettävä huoli tehokkaasta tuuletuksesta.

Korkkilaattojen on sovittava toisiinsa täsmällisesti sivusuunnassa, mutta takareunasta ne saavat huoleti yltää hiukan askelman reunan yli. Se tasattiin näppärästi ja siististi mattoveitsellä sitten, kun liimaus oli kuivunut kunnolla.

Lakka siveltiin kolmeen kertaan ja kunkin kerroksen annettiin kuivua vuorokauden verran. Ensimmäistä kerrosta ohennettiin, toinen ja kolmas siveltiin ohentamattomina. Lopullisen kovuutensa lakka saavuttaa kahden viikon kuluttua.

Portaat viimeisteltiin pienillä ruuveilla kiinnitettävällä, eloksoidusta alumiinista valmistetulla kulmalistalla, jossa on liukuesteuritus askelpinnan puolella. Lista peitti etureunan niin hyvin, ettei sitä tarvinnut viimeistellä erikseen.

Maali: Tikkurila Betolux, www.tikkurila.fi
Korkki:www.korkkipiste.fi

(JKA 20.4.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.