Somessa hämmästellään: Sinisten aktiivi hoiti kampanjointipaikalle pakettiauton, jota ei ole katsastettu – näin paikallisosaston johto kommentoi

Ulkoministeri Timo Soinin kimppuun yritettiin käydä Vantaan Korsossa 0:15
Ulkoministeri Timo Soinin (sin) kimppuun yritettiin hyökätä Vantaalla 24. maaliskuuta 2019.

Sinisen tulevaisuuden Helsingin yhdistys kampanjoi viikonloppuna Helsingissä vaalipakettiautolla, jota ei ole katsastettu lähes kahteen vuoteen.

Sosiaalisessa mediassa levisi viikonloppuna kuva, jossa näkyy Sinisen tulevaisuuden Helsingin yhdistyksen vaalikampanjatilaisuudessaan kaupungin keskustassa Narinkkatorilla käyttämä pakettiauto.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin rekisteritiedoista selviää, että kyseisen pakettiauton määräaikainen katsastus on reilusti myöhässä.

Auto olisi pitänyt katsastaa 10. huhtikuuta vuonna 2017.

– Kyseessä on yhden meidän aktiivin paikalle hoitama pakettiauto. Hän on käsittääkseni selvittänyt, että ei pitäisi olla sen suhteen mitään ongelmaa, kommentoi Helsingin sinisten puheenjohtaja Toni Ahva.

– Kuulin asiasta eilen sunnuntaina, kun siitä minulta kysyttiin.

Ahvan mukaan tarkoituksena ei ole antaa huonoa esimerkkiä äänestäjille.

– Ei missään tapauksessa. Pakettiautohan on siinä kampanjatilanteessa paikoillaan.

Näin kommentoi poliisi

Vanhempi konstaapeli Jani Markkanen Helsingin poliisista kertoo, että katsastamattomalla autolla ajamista säätelee ajoneuvolaki. Hän ei ota kantaa sinisten vaaliautoon, vaan kommentoi asiaa yleisellä tasolla. 

– Lain kahdeksannen pykälän mukaan ajoneuvon pitää olla määräajoin katsastettu, Markkanen toteaa.

– Asiaa tarkennetaan valtioneuvoston asetuksessa liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta. Siellä sanotaan, että tietyillä ajoneuvoluokilla on tietyt määräajat, jolloin niitä pitää katsastaa. Nykyään se menee käyttöönottopäivämäärän mukaan.

Kyseinen asetus on kuitenkin uudistunut.

– Liikenteessä on autoja, jotka pitää katsastaa käyttöönottopäivämäärän mukaan, mutta viime toukokuussa tulivat käyttöön uudet katsastusaikavälit: 20. toukokuuta 2018 jälkeen katsastetuilla autoilla katsastusleima on voimassa vuoden eteenpäin siitä päivämäärästä, kun auto on katsastettu, Markkanen sanoo.

– Tämä koskee yli kymmenenvuotiaita henkilö- ja pakettiautoja. Alle kymmenenvuotiaat henkilö- ja pakettiautot tulee katsastaa joka toinen vuosi.

Jos ajoneuvoa ei ole käytetty katsastuksessa, sitä ei saa käyttää liikenteessä ajamalla kuin erikseen sille varatulle ajalle katsastusasemalle.

Poikkeuksena on katsastuksen eräpäivää edeltävät 30 vuorokautta ulkomailla ollut ajoneuvo, jolle on Suomeen saapumisesta kuukausi aikaa hoitaa katsastus kuntoon. On olemassa kuitenkin erityisiä siirtolupia.

– Poliisi ei sellaisia myönnä, vaan katsastuskonttorit. Sitä kautta voi saada tilapäisiä siirtolupia esimerkiksi katsastamattoman auton siirtämiseen. Yleisimmät käyttötarkoitukset tällaisissa tapauksissa ovat sellaisia, että ajoneuvo siirretään korjaamolle, vanhempi konstaapeli Markkanen kertoo.

– Jos katsastamaton auto on kampanjapaikalla käytössä niin sanottuna vaalitelttana tai toimistona, sitä ei ole voitu viedä ajamalla paikalle. Se on voitu viedä paikalle esimerkiksi hinaamalla tai trailerilla kuljettamalla.

Markkanen lisää vielä, että ajoneuvon siirto siirtoluvalla on mahdollista lain mukaan myös "muusta erityisestä syystä".

---

Artikkelia muokattu 1. huhtikuuta 2019 kello 13.58: lisätty poliisin kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat