Mainos

Sikari yhtä vaarallista kuin tupakkakin

Vastoin yleistä käsitystä ahkerasti sikaria sauhuttelevilla voi olla jopa suurempi riski sairastua syöpään kuin tavallista tupakkaa polttavilla.

Sikari on yhtä vaarallista kuin tupakkakin. Vastoin yleistä käsitystä ahkerasti sikaria sauhuttelevilla voi olla jopa suurempi riski sairastua syöpään kuin tavallista tupakkaa polttavilla.

Miehille suunnatun tupakkatietokirjan kirjoittanut erikoislääkäri Hannu Vierolan mukaan viisi sikaria päivässä vastaa tupakka-askin polttoa. Jo parin sikarin päivittäinen sauhuttelu kaksinkertaistaa suusyöpäriskin. Säännöllisesti sikareja polttavia uhkaavat myös muun muassa kurkunpään syöpä ja sydänveritulppa.

Sikarinpolton kuvitellaan oleman tupakointia vaarattomampaa, koska sikarinsavua ei aina vedetä keuhkoihin. Vierola kuitenkin korostaa, että myrkyt kulkeutuvat elimistöön myös poskisauhuttelun välityksellä.

Sikarien kulutus on kasvanut selkeästi

Yhdysvalloissa kulutus on noussut 50 prosentilla vuodesta 1993. Myös Suomessa sikareita sauhutellaan nykyään huomattavasti aiempaa enemmän. Tilastokeskuksen tupakkatilaston mukaan vuonna 1993 maamme sikarinkulutus oli 65 miljoonaa kappaletta. Vuonna 2002 määrä oli kohonnut 85 miljoonaan.

Vierolan mukaan sikarin polttaminen on noussut eräänlaiseksi eliittiharrastukseksi. Yhdysvalloissa sikareita promotoivat julkisuuden henkilöt, jotka kilvan komeilevat Cigar Aficionado -nimisen teemalehden kannessa.

-Sikaria ihannoidaan asiantuntijoiden tuotteena mutta unohdetaan, että sen myrkylliset yhdisteet leviävät elimistöön, vaikka sitä poltettaisiin kuinka miellyttävässä ja sivistyneessä seurassa hyvänsä. Setrin ja paahdetun mantelin tuoksut ja erilaiset rituaalit sikaria sytytettäessä eivät poista riskejä, Vierola kirjoittaa.

Vierola karsastaa myös sitä, että Suomessa sikareita on alettu esitellä muun muassa aikakauslehtien ruokasivuilla.

-Siinä ei ole mitään järkeä. Tupakan- ja sikarinsavu heikentävät kulinaristille tärkeitä maku- ja haluaisteja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.