Mainos

"Sikainfluenssa olisi saattanut laukaista enemmän narkolepsiatapauksia"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkisti eilen selvityksen, jonka mukaan sikainfluenssan ehkäisyyn tarkoitetun Pandemrix-rokotteella on selvä yhteys narkolepsiaan.

Karoliisen instituutin professori Juha Kere pitää kuitenkin mahdollisena, että myös sikainfluenssavirus itsessään olisi saattanut laukaista narkolepsiatapauksia.

- Rokotteen sivuvaikutus on ikävä, mutta emme tiedä mitä se itse sairaus olisi aiheuttanut. On täysin mahdollista, että se sairaus itsessään olisi saattanut aiheuttaa samanlaisen riskin kasvun, tai että meillä olisi vielä enemmän narkolepsiatapauksia, Kere toteaa.

- Tämä on varmasti sellainen asia, jota tullaan vielä tutkimaan

Myös neurologian dosentti, unitutkija Markku Partinen puolustaa rokottamispäätöstä. Hänen mukaansa rokottamatta jättämisellä olisi ollut todennäköisesti vielä pahemmat seuraukset.

- Jos sikainfluenssaa vastaan ei olisi lähdetty rokottamaan, niin siitä olisi tullut runsaasti haittoja. Ja se olisi ollut täysin anteeksiantamatonta.

Kereä harmittaa, että nyt tapahtuneen myötä kaiken rokottamisen maine on asetettu kyseenalaiseksi. Hän muistuttaa, että rokotteen tarkoitus on aina kuitenkin torjua sairautta, jolla saattaisi olla vielä hankalampia sivuvaikutuksia ja ongelmia.

- Rokottamalla on kuitenkin säästetty paljon ihmishenkiä vuosien saatossa. Ajatellaan nyt vaikka poliota, joka aikanaan vei suuria ihmismääriä hengityskoneisiin, ja nykyään se on kokonaan tuntematon.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.