"Siinä voi sattua ja tapahtua" – Auringossa pehmenevät kurvit tuovat arvaamattoman lisämausteensa maastohiihdon MM-sprinttiin

2:26
"Saa aika tarkkana olla" - Oberstdorfin sohjoinen sprintti asettaa haasteensa hiihtäjille.

Sprinttihiihdon MM-mitalit jaetaan torstaina Obestdorfissa. Suomalaisten katseet perinteisellä hiihdettävässä kilpailussa kääntyvät etenkin Joni Mäkeen ja Jasmi Joensuuhun.

Parhaimmillaan maailmancupin sprintissä kymmenenneksi hiihtänyt Mäki lähtee hakemaan kisasta ainakin paikkaa välierästä. Iskun paikat kilpailussa ovat selvillä. 

– Latu on tuttu. Jatkopaikat varmasti kulminoituvat viimeiseen nousuun ja loppusuoraan erissä. Pitää olla hereillä ja vähän röyhkeäkin loppusuoralle tullessa. Niihin pitää keskittyä, Mäki sanoi MTV Urheilulle.

– Pitää osata valita oikea latu ja katsoa oikeaa peesiä, mikä linja vetää. Ne on tärkeä aistia huomenna.

Mäen lisäksi Suomen miesten joukkueessa hiihtävät Ristomatti Hakola, Juho Mikkonen ja Lauri Vuorinen.

Myös Joensuu on yltänyt maailmancupin sprintissä parhaimmillaan kymmenenneksi. Torstaina hän lähtee hakemaan uransa parasta hiihtoa.

– Siitä voi laskea, mitä se tarkoittaa sijoitusmielessä. Ei saa kuitenkaan olla pettynyt, jos se ei ihan tule. Kaikkeni yritän. Yhtään ei anneta periksi loppukirejä, pidetään paikat ja taistellaan.

Joensuu saa suomalaisista sprinttiin seurakseen Anne Kyllösen, Johanna Matintalon ja Katri Lylynperän.

Kisataktiikkaansa Joensuu on jo ehtinyt miettiä, mutta lopullisesti se hiotaan kisapaikalla.

– Totta kai sitä hiihtäessä miettii, mutta yritän olla miettimättä liikaa sitä, ettei mene ylilautauksen puolelle. Varmaan käydään läpi ihan metri metriltä se latu ennen kisaa.

Oberstdorfissa eniten puhuttanut asia on ollut sää. Lämpötila huitelee päivisin lähellä 20 astetta, mikä sulattaa ladut melkoiseksi sohjoksi. Sprinttikilpailuita aikaistettiin niin, että karsinnat käynnistyvät paikallista aikaa jo kello 9. Erähiihdot käynnistyvät kello 11.30.

Mäki pitää lämpöä mukavana, mutta pohtii sitä, kuinka sohjoontuvat ladut erottelevat hiihtäjiä.

– Kevyemmät menevät sohjossa paremmin. Kuinka tasapuolinen olosuhde on, se on niin ja näin. Huomenna kun aloitetaan aikasin, se on ihan hyvä.

Karsinnat päästään aikaisen aloituksen ansiosta luultavasti hiihtämään vielä kovalla ladulla, mutta keskipäivän aurinko tulee sohjouttamaan uran.

– Karsinnan ja erien väli voi olla hyvin mielenkiintoinen. Keli voi siinä muuttua, mutta se ei ole meidän murheemme. Me vain hiihdetään. Se on sitten huollon murhe, Joensuu sanoo.

Sprintissä on totuttu näkemään jos jonkinlaista kyynärpäätaktiikkaa, kun kuusi kilpailijaa asetetaan erävaiheessa kapeaan ränniin. Mäki arvelee pehmeän lumen tuovan uuden elementin kiivaaseen rymistelyyn.


– Kun tarpeeksi pehemee kurvit, saa aika tarkkana olla. Kuusi miestä laitetaan laskemaan, siinä voi sattua ja tapahtua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja