Luvassa suksilottoa? MM-hiihtojen huoltopainajaiseen tuli lisähaastetta – "Onneksi joku muu joutuu miettimään nämä asiat"

Jopa kesäinen sää uhkaa Obertsdorfin MM-hiihtoja – katso MTV:n raportti paikan päältä 4:45
MTV Urheilu Oberstdorfissa: MM-hiihdot käyntiin kesäkelissä.

Maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen avasi suomalaismedialle torstaina MM-hiihtojen aikataulumuutoksista koituvia haasteita. Ristomatti Hakola ja Johanna Matintalo eivät tiedä mitä odottaa huomisilta MM-sprinttiladuilta. 

Perjantaina Oberstdorfissa on jaossa ensimmäiset maastohiihtomitalit, kun naiset ja miehet taistelevat perinteisen sprintissä.

Isoin puheenaihe on latujen kunto aurinkoisessa ja äärimmäisen lämpimässä hiihtokelissä. Sprinttikisojen alkamisajankohtaa aikaistettiin muutamalla tunnilla, koska lämpötila saattaa kohota iltapäivällä jopa 20 asteen tuntumaan. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Nyt karsintavaihe alkaa paikallista aikaa klo 9 ja erävaihe klo 11.30. Sää ja olosuhteet olivat jo muutenkin suuri haaste maajoukkueille ja niiden huoltojoukoille, mutta muutos lisäsi vaikeusastetta.

– Olimme valmistautuneet alkuperäisiin aikatauluihin. Nyt huolto on testannut eri keliin, ja tällä aikataululla keli tulee olemaan hyvin erilainen odotettuun nähden, maajoukkueluotsi Teemu Pasanen totesi.  

– Lisäksi keli vaihtuu aika-ajosta erävaiheeseen täysin.

Pasanen huomautti myös siitä, että naisten karsintavaiheessa on enemmän osanottajia kuin maailmancupin kisoissa, joten latu voi olla pahasti mössöä jo miesten aika-ajoissa. 

Kahdesti sprintin arvokisafinaaliin selvinnyt Ristomatti Hakola huomauttaa, että lämpötila on hiihtoon hyvin korkea, mutta peli on kaikille sama. 

– Se aikataulumuutos oli ihan hyvä, mutta kyllä latu tosi nopeasti pehmenee, kun aurinko tulee esiin. Huomasin sen, kun olin harjoittelemassa tänään klo 12 aikoihin, Hakola selvitti MTV Urheilulle.

Myös Johanna Matintalo avaa kisansa huomenna. 

– Kaikkea jäisen ladun ja aivan mössöisen ladun väliltä olen nähnyt. Latujen kunto on varmasti yksi isoimmista asioista kisoissa, Matintalo sanoo MTV Urheilulle.

– Aikataulumuutoksen jälkeen latu pysyy nyt varmasti pehmeänä koko erävaiheen! Matintalo naurahti viitaten siihen, että alkuperäisessä aikataulussa latu olisi saattanut jo alkaa koveta finaaleja kohti. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Matintalo uskoo, että kaikki hiihtävät karsintavaiheen ja erävaiheen eri suksilla. Hän myös ennustaa, että ladut ovat vielä suurempi haaste pidemmillä hiihtomatkoilla, sillä varjossa ladut saattavat olla jäisiä, kun taas aurinkoisissa kohdissa ladulla saattaa olla jopa vettä.

– Uskon, että siinä pitää tehdä kompromisseja siitä millaisiin maastonkohtiin haluaa kelin puolesta optimisuksen.

– Onneksi joku muu joutuu miettimään nämä asiat, Matintalo summasi viitaten suksihuoltoammattilaisten haasteisiin. 

Suomen päävalmentaja Pasanen kertoi, että keskiviikkoiltana on joukkueenjohtajien kokous, jossa keskustellaan siitä, tehdäänkö radalle jotain sprintin karsintavaiheen jälkeen. Tämä tarkoittaa käytännössä radan suolaamista, mikä kovettaa ladun pintaa, kun suola imee nesteen lumesta.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat