Sihvonen: Onko SM-liigan paras ja kuumin valmentaja pian työtön? "Uhka on päällä"

7:04
Jos olet ihmetellyt, että miksi Lukko on niin hyvä, niin tästä videosta se selviää – tulkkina C Moren asiantuntija Ismo Lehkonen.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kirjoittaa Liigan piikkipaikkaa pitävästä Lukosta ja sen päävalmentaja Pekka Virrasta, tämän valmennusmetodista ja tulevaisuudesta valmentajana.

Päävalmentaja Pekka Virran Lukko on ollut suvereeni joukkue jo hyvän kotvan Liigassa. Lukon dominointi alkoi viime sydäntalvella, mutta keskeytyi, kun koko Liiga joutui koronapaussille. Alkaneen uuden syyskauden aikana Lukko on ollut, jos mahdollista, vielä ylivoimaisempi joukkue verrattuna kaikkiin muihin.

Sillä tavalla tilanne on erikoinen, että eittämättä tämän hetken Liigan paras valmentaja, Virta, on ainakin toistaiseksi ilman valmentajasopimusta, mitä tulee tuleviin sesonkeihin. Raumalla Virta ei jatka, hänen koko ajan noususuhdanteinen nelivuotiskausi Lukossa päättyy ensi kevään, Virran saappaisiin astuu Marko Virtanen.

Teen tähän väliin selväksi suhteeni Lukkoon, koska hyvä ja luotettava teksti niin vaatii tullakseen todesta otetuksi. Kytköksiä ei ole pois lukien joukkueen kapteeni Heikki Liedes, entinen pelaajani HPK:n B-junioriajoilta.

Piireissä liikkuu tietoja, tosin vain huhuja, että jokin Liigan organisaatioista olisi tarjonnut alustavasti Virralle peräti kolmen vuoden sopimusta. Tieto käy talonpoikaisjärkeeni, onhan kyseessä sarjan johtava merkkivalmentaja.

Tosin Virralla on maine, hankalan miehen ja hankalan valmentajan maine. Kannattaako tuollaista hankalaa miestä kenenkään palkata voittamaan pelejä seuralle? Kysymykseni on retorinen eikä mairittele niitä tahoja, jotka ovat kylväneet väärää tietoa Virrasta jääkiekkojulkisuuteen.

Kerron faktat: Virta poikkeaa toki nykyisestä valmentajien valtavirrasta. Uuden polven valmentajat tekevät liki kaikkensa miellyttääkseen pelaajiaan. Joko oikeasti tai ovelasti. Tämän koulukunnan priimus on Kärppien Mikko Manner, sivuadjutantteinaan Ilveksen Jouko Myrrä ja Pelicansin Tommi Niemelä. Nimetkää lisää, niitä piisaa.

Sen sijaan Virta ja vaikkapa hallitseva mestarivalmentaja Antti Pennanen ovat toista maata. Virta ja Pennanen rakastavat pelaajiaan luomalla näille: rajat ja raamit.

Pelikirjansa puolesta Virta on jäämässä Suomessa vähemmistöön, samoin Jukka Jalonen. Mietitään vaikka hyökkäyspelaamista. Siinä Virran ja Jalosen pelitavassa omalta ja keskialueelta hyökätessä syöttösuunnat ja pelaamisen rakenteen luovat ja määräävät kiekottomana hyökkäämässä olevat pelaajat, joihin kiekollinen reagoi ja ruokkii. Tässä pelitavassa pelinopeudet kasvavat ja pelataan, mitä peli pyytää.

Sen sijaan kovin muodikkaassa valtavirta-ajattelussa kiekollisen pelaajan kiemurat, luistelu ja aivoitukset määräävät syöttösuunnat ja rakenteen, kiekollisena hyökkäävä vie, kiekottomana hyökkäävät vikisevät, ja pelinopeus vain laskee, kun peliä pakotetaan eri pelitilanteissa.

Vaan kun katsoo tämän hetken ja viime kevään liigapelejä, ei ole oikeastaan olemassa perusteita, miten minkään joukkueen pitäisi pelata kovin paljon toisin kuin Lukon. On erikoista, että Lukkoa ei pidetä sääntönä, vaan poikkeuksena, joka vain koettelee sääntöä.

Ja vielä siihen Virran änkyrän maineeseen. Mistä se tulee? Virralle on pari asiaa, jotka ovat hänelle pyhiä, muutoin voidaan elää ja olla kuin Ellun kanat. Ehkä hieman yllättäen Virralle kaikki kaikessa on pelaajan urheilullisuus, urheilulliset elämäntavat, sitoutuminen urheilijuuteen ja niin edelleen. On jo kauan tavattu sanoa, että Pekka kyllä mittauttaa rasvat pelaajiltaan, no, en tiedä onko enää niin. Luultavasti on. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Toinen pyhä ja koskematon on kollektiivin ensisijaisuus, mitä tulee pelaamiseen. Oman joukkueen pelitavan huoneentaulu on koskematon. Siitä ei sovi livetä kenenkään.

Kysyn: Voiko noita kahta pyhän ulottuvuutta parempaa syytä olla hankalan valmentajan maineessa? Ei voi. Tuo tuollainen on vain kunnia-asia ja -maininta valmentajasta. Pelaaja, joka haluaa kehittyä yksilönä ja menestyä joukkueen mukana, ei voisi kuvitella itselleen paremmalla tavalla hankalaa eli loistavaa valmentajaa.

En ihmettele, että Lukossa on kipunoiva mutta loistava joukkuehenki, joukkue on valmentajansa näköinen tiivis ja voittava poppoo. Virran koetinkivi Lukossa oli saneerata kallispalkkaiset konkarit ynnä muut egonsa kanssa koketeeraavat pelaajat ulos organisaatiosta, ilman Kalle Sahlstedtia operaatio olisi saattanut jäädä kesken. Kuka tietää nämäkin pelaajat ovat kuiskutelleet pahaa Virrasta omille luottotoimittajilleen.

Toki on myös niin, että Virta osaa valita sanansa osuvasti. Jos ei ole urheilullinen pelaaja eikä halua sellaiseksi tulla tai jos on mielihalu varastaa pelitavan suhteen muilta pelaajilta, saattaa aiheen tiimoilta kuulla päävalmentajalta huolellisesti valittuja, sukkeliakin pistoja.

Vainoharhaisuutta Virrassa ei ole sen enempää eikä vähempää kuin muissakaan Suomen kaikkien aikojen TOP-10 päävalmentajissa.

Minun ja muiden jääkiekkotoimittajien kanssa Virta ei ole koskaan erityisemmin tulemalla tullut juttuun. Välit ovat kuulemma joko asialliset tai sitten niitä ei ole. Virta on oman tiensä kulkija, sallikaamme hänen olla sellainen.

Erityismaininnan Virta ansaitsee siitä, ettei hän ole koskaan nuoleskellut Suomen Jääkiekkoliiton suuntaan toisin kuin pari virkaiältään Virran luokassa olevaa yhä toimessa olevaa liigavalmentajaa ovat.

Jääkö Virta työttömäksi?

Kuten jo mainitsin, huhutaan, että Virralla olisi joku ottaja 15 liigaseuran piiristä. Eli sen tiedon mukaan hän ei olisi jäämässä työttömäksi, vaikka työttömyyden uhka sopimustilanteen takia onkin päällä.

Olisiko asialla HIFK tai TPS? Noissa seuroissa päävalmentajien pestit ovat katkolla.

Tosin HIFK ei ole sitten Kari Jalosen päävalmentajapestin halunnut palkata voittavia valmentajia, miksi seura muuttaisi kurssiaan nytkään, mietin. Lukossa Virta on saanut nauttia ammattimaisesta yhteistyöstä urheilujohtaja Kalle Sahlstedtin kanssa; HIFK:ssa Virta joutuisi opastamaan vastaavan tehtävän Tobias Salmelaista kädestä pitäen.

Vuorostaan TPS:n ja Virran välille saattoi jäädä puolin tai toisin ryppy rakkauteen 2011-2013, kun Virta toimi seuran pääkäskijänä saaden lopulta potkut. Lisäksi TPS näyttää valinneen peli-identiteetikseen pystysuuntavoittoisen lätkän, mikä taas ei sovi Virran pirtaan alkuunkaan.

Ehkä JYP voisi haluta muuttaa mollivoittoiseksi kääntynyttä kurssiaan Virran avulla, en tiedä. Jyväskylässä käsittääkseni päävalmentaja Pekka Tirkkosen sopimus päättyy käsillä olevaan kauteen.

Kaiken järjen mukaan SaiPan ja Tero Lehterän yhteistaival päättyy kuluvaan sesonkiin, mutta hokiymmärrykseni mukaan siellä ollaan nostamassa uudeksi päävalmentajaksi apukoutsi Kari Martikaista, mikä olisi viisas liike lappeenrantalaisilta.

KalPan ja Virran liitto on ikuinen, mutta tuntuisi kummalliselta, jos päävalmentaja Tommi Miettisen optio ensi kaudesta jätettäisiin käyttämättä.

On luontevaa, että KooKoo tarjoaisi jatkoa Jussi Ahokkaalle.

Tällaisen pikakatsauksen jälkeen totean, että Virrasta tullee työtön työnhakija. Niin hullulta kuin se kuulostaakin. Olkoonkin, että parhaan liigavalmentajan ulosajaminen Liigasta ei kerro mitään tästä parhaasta liigavalmentajasta, vaan sitäkin enemmän seurajohtajien vaatimattomasta tasosta.

Ehkä Virta toivotetaan tervetulleeksi C Moren asiantuntijatiimiin. Ajatella, Pekka Virta ja Karri Kivi kaksin studiossa eikä pelaajapenkkien takana koutsaamassa. En voi olla ajattelematta, että vain suljettu Liiga voi johtaa tällaiseen varsin mahdolliseen näköalaan: C Morella on paremmat valmentajat kuin oikeastaan yhdelläkään liigaseuralla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja