Mainos

Sharon uskoo uuden puolueensa tuovan rauhan

Israelin pääministeri Ariel Sharon on vahvistanut eronneensa Likud-puolueesta. Perusteilla olevan uuden puolueensa tavoitteiksi Sharon ilmoittaa rauhan ja pysyvät rajat.

Israelin pääministeri Ariel Sharon sanoo, että hänen uusi puolueensa luo perustan rauhansopimukselle, jossa päätetään Israelin lopullisista rajoista.

Rauhansopimus taas perustuu nykyiselle tiekarttana tunnetulle rauhansuunnitelmalle. Uusia yksipuolisia vetäytymisiä Israelin miehittämiltä alueilta ei ole tulossa, Sharon sanoi tänään lehdistötilaisuudessa Jerusalemissa.

Jordanjoen länsirannan suuret siirtokunnat pysyvät Sharonin mukaan Israelin hallussa. Pienemmiltä Länsirannan alueilta Israel voi rauhansopimuksen viime vaiheessa kuitenkin lähteä.

Sharon vahvisti tilaisuudessa eronsa Likud-puolueesta. Hänen uusi puolueensa on pääministerin mukaan "kansallismielinen ja liberaali".

Aiemmin tänään Sharon pyysi maan presidenttiä Moshe Katsavia hajottamaan parlamentin ja määräämään ennenaikaiset vaalit. Katsav sanoi tapaamisen jälkeen haluavansa, että vaalit pidetään mahdollisimman pian.

Myös Israelin parlamentti on tänään hyväksynyt ensimmäisessä äänestyksessä ehdotuksen parlamentin hajottamisesta. Seuraavat äänestykset ehdotuksesta pidetään huomenna. Jos parlamentti itse päättää hajottamisestaan ja uusista vaaleista, presidentti Katsavin ei tarvitse hajottaa parlamenttia.

Nyt 77-vuotias Sharon oli perustamassa Likudia vuonna 1973. Pääministerin lähtöä puolueesta on kuitenkin arvuuteltu jo jonkin aikaa. Hän joutui poliittisesti ahtaalle, kun Likud-puolueen oikeistosiipi ei hyväksynyt siirtokuntien tyhjentämistä Gazassa ja vaati johtajan vaihtamista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomen uutiset 21.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.