Mainos

Selvitysmies: Lääkkeiden hyötyä ja hintaa arvioitava paremmin

Selvitysmies Jussi Huttusen mielestä lääkkeiden hyötyä suhteessa hintaan on arvioitava nykyistä tehokkaammin. Hän ehdottaa, että lääkkeiden arviointi siirtyisi asteittain Kansanterveyslaitoksen ja Stakesin yhdistämisestä syntyvälle uudelle laitokselle, johon myös Lääkehoidon kehittämiskeskus Rohto liitettäisiin.

Rohdosta tulisi uuden laitoksen lääketutkimusosaston ydin. Yhdistämisestä olisi se hyöty, että osa sen määrärahoista voitaisiin käyttää lääkkeiden vaikuttavuuden arviointiin, arvelee Huttunen.

Tällä haavaa lääkkeiden arviointiin liittyy muun muassa jääviys- ja läpinäkyvyysongelmia. Korvattavat lääkkeet arvioidaan nykyisin Kelassa, sairaalalääkkeet Finohtassa ja rokotteet Kansanterveyslaitoksella. Lisäksi lääkkeitä arvioidaan Kuopion ja Helsingin yliopistoissa.

Aluksi uusi yksikkö arvioisi sairaalalääkkeet ja rokotteet sekä yhdessä Kelan kanssa korvattavat lääkkeet. Myöhemmin voitaisiin myös korvattavien lääkkeiden arviointi siirtää kokonaan pois Kelasta. Näin päästäisiin eroon asetelmasta, jossa arvioinnin tekee sama organisaatio, joka maksaa korvaukset, katsoo Huttunen.

Jääviysongelmia rokotehankinnoissa

Kansanterveyslaitoksen velvollisuus huolehtia rokotteiden saatavuudesta olisi Huttusen mielestä rajattava vain yleisen rokotusohjelman rokotuksiin. KTL ei pysty käytännössä huolehtimaan siitä, että esimerkiksi hepatiitti- tai puutiaisaivokuumerokotteita riittää kaikille halukkaille, jos niiden kysyntä yllättäen esimerkiksi tehokkaan markkinoinnin vuoksi kasvaa.

Myös rokotteiden hankintaan liittyy ongelmia, joita on Huttusen mielestä edelleen selvitettävä. Yleiseen rokotusohjelmaan hankittavien rokotteiden kokonaishinnan arvioidaan nousevan moninkertaiseksi nykytasoon verrattuna jo vuoteen 2012 mennessä. Samalla hankintaan ja tarjouspyyntöihin liittyvät vaatimukset kasvavat ja KTL:n tutkimus- ja asiantuntijatehtävät voivat aiheuttaa jääviysongelmia päätöksiä tehtäessä.

Huttunen selvittää vielä lääkealaan liittyvän toiminnan tehostamista sosiaali- ja terveysministeriössä ja Lääkkeiden hintalautakunnassa. Loppuraporttinsa hän jättää toukokuun lopussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.