Mainos

Selittämättömiä allergiaoireita? Siitepölyä piilee yllättävissä paikoissa

Siitepölykaudella ahkera siivoaminenkaan ei aina auta, sillä siitepöly voi piileskellä kotonasi yllättävissäkin paikoissa.

Allergiakausi on taas pahimmillaan. Monet allergiasta kärsivät saattavatkin vältellä ulkona liikkumista minimoidakseen siitepölylle altistumista. Sisätiloissa pysytteleminen ei kuitenkaan ei ole niin tehokas keino allergiaoireiden välttelemiseksi kuin voisi luulla. 

Siitepölyä voi nimittäin löytyä kotoasi monista yllättävistäkin paikoista. Jos tavoitteenasi on siitepölyvapaa koti, ota seuraavat seikat huomioon.

Vaatteet

Siitepöly tarttuu ilmasta herkästi vaatteisiin. Joten aina ennen kuin tulet ulkoa takaisin sisään, ravista takkisi tai puserosi huolellisesti. Pieniä siitepölyhiukkasia ei aina erota paljaalla silmällä, joten jos olet erityisen herkkä, laita vaatteet joka ulkoilukerran jälkeen suoraa pesukoneeseen.

Kengät

Kun ilma on kostea, siitepölyä ei leijaile ilmassa, mutta sitä on silti olemassa. Maahan kerääntynyt siitepöly tarttuu helposti kengänpohjiisi ja kulkeutuu huomaamatta kotiisi. Riisu siis kengät aina eteiseen tai säilytä niitä mahdollisuuksien mukaan ulkona.

Verhot ja kaihtimet

Koska viimeksi olet puhdistanut verhot? Verhot ja kaihtimet toimivat suodattimina silloin, kun ikkunaa pidetään auki. Siitepöly jää kiinni verhoihin ja voi aiheuttaa allergiaoireita vielä pitkän ajan kuluttuakin. Pese verhot ja puhdista kaihtimet siitepölykaudella säännöllisesti.

Petivaatteet

Siitepöly päätyy sänkyysi paitsi ikkunan, myös vaatteidesi kautta. Sängylle asetetut vaatteet ja laukut tuovat siitepölyä helposti sänkyysi, joten lakanat kannattaa vaihtaa säännöllisesti. Tyynyt ja peitot kannattaa laittaa pesuun siitepölykauden päätteeksi, sillä muuten ne voivat aiheuttaa sinulle allergiaoireita ympäri vuoden.

Pehmolelut

Harva tulee ajatelleeksi, että siitepöly voi päätyä petivaatteiden lisäksi myös pehmoleluihin. Pesun lisäksi pehmoleluja voi puhdistaa myös laittamalla ne pakastimeen 24 tunniksi.

Lemmikit

Yhtäkkinen nenän niiskutus ja kutina eivät välttämättä johdu lemmikistä itsestään, vaan sen mukanaan tuomasta siitepölystä. Puhdista lemmikkien turkki aina sen jälkeen, kun ne ovat tulleet ulkoa sisälle. Älä myöskään päästä lemmikkejä siitepölykaudella sänkyysi tai muidenkaan huonekalujen päälle.

Huonekalut

Aivan kuten mattoihin ja sänkyyn, siitepöly tarttuu helposti myös huonekaluihin. Muista siis imuroida ja puhdistaa myös huonekalut säännöllisesti. Siitepölylle herkistyneen kannattaa panostaa materiaaleihin, jotka on helppo puhdistaa.

Hiukset

Siitepölykautena hiuksesi keräävät siitepölyä aina, kun liikut ulkona, ja hiustesi kautta tämä siirtyy helposti kotiisi, erityisesti petivaatteisiisi. Tämä tapahtuu erityisesti silloin, jos käytät hiuksissasi geeliä. Hiukset kannattaakin pestä aina ennen nukkumaanmenoa, jolloin tartuntaa voi yrittää välttää. Myös hatun käyttö auttaa suojelemaan siitepölyltä.

Autosi

Auton ikkunat on syytä pitää aina suljettuina, sillä siitepölyn lisäksi ikkunoiden kautta autoosi pääsee myös bensiini- ja dieselpäästöjä. Korjaa myös vuotavat ikkunat välittömästi, sillä niiden kautta nämä allergeenit pääsevät helposti autoosi aiheuttaen ikäviä oireita. 

Lähde: Health

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.