"Seksuaalisessa kiihkossa voi joskus unohtua" – oletko sinäkin sortunut tähän virheeseen uuden seksikumppanin kanssa?

Tiesitkö tätä klamydiasta? Voi aiheuttaa vaurion, jota ei voi korjata 0:25
Katso myös: Tiesitkö tätä klamydiasta?

Kuinka huolettomasti sinä suhtaudut suojaamattomaan seksiin? Kyselytutkimuksen mukaan jopa yli puolet suomalaisista on harrastanut uuden kumppanin kanssa suojaamatonta seksiä.

Kaalimato.comin kyselytutkimuksen mukaan jopa 55 prosenttia suomalaisista on harrastanut uuden kumppanin kanssa suojaamatonta seksiä. Miehistä näin ovat tehneet 60 prosenttia, naisista 49 prosenttia. Kun suojaamattoman seksin riskit, kuten sukupuolitaudit ja ei-toivottu raskaus, tiedetään, voikin ihmetellä, minkä vuoksi kondomi jää yöpöydän laatikkoon tai lompakkoon.

– Seksuaalisessa kiihkossa kondomin käyttö voi joskus unohtua. Seksitauteja ei välttämättä oteta riittävän vakavasti tai ajatellaan, ettei toisella voi mitään tauteja olla. Jotkut kokevat kondomin pukemisen latistavan tunnelmaa, ja mieluummin saatetaan tietoisesti harrastaa suojaamatonta seksiä ja mahdollisesti käydä seksitautitesteissä tämän jälkeen tai säännöllisesti, toteaa Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen tiedotteessa.

Tutkimukseen vastasi 1 000 iältään 18–70-vuotiasta suomalaista

"Vain kondomi suojaa seksitaudeilta"

Kyselytutkimuksen mukaan suojaamaton seksi on yleisintä 25–34-vuotiaiden keskuudessa, mutta kondomin unohtaneita löytyy kaikista ikäluokista. Vastausten perusteella erityisesti naisille yleisin syy kondomin pois jättämiselle on yksinkertaisesti se, ettei kummallakaan osapuolella ole ollut kondomia mukaanaan. Miehet puolestaan ovat luottaneet kumppanin hoitaneen ehkäisyn muulla tavoin. 25 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista suomalaismiehistä kertoi, ettei halua käyttää kondomia.

– On tärkeää muistaa, että vain kondomi suojaa seksitaudeilta. Mikäli seksiin liittyy jotain, mistä ei itse pidä, ei siihen tarvitse suostua. Mikäli kondomin pukeminen laskee erektiota, voi tilalla kokeilla naisten kondomia tai tuottaa ja saada mielihyvää jollakin muulla tavalla kuin yhdynnän kautta, Lavikainen muistuttaa.

Kyselytutkimuksessa nousi esiin myös muita syitä suojaamattomalle seksille. Näitä olivat muun muassa kondomin kokeminen tarpeettomaksi, humalatila, luottamus kumppanin taudittomuuteen, huolimattomuus, nuoruuden tyhmyys sekä kondomin tuntuminen epämiellyttävältä. Viime vuonna Journal of Sex Research -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan naiset suostuvat suojaamattomaan seksiin herkemmin, jos seksikumppani on niin kutsuttua poikaystävämateriaalia.

Myös suuseksissä tulee suojautua

Yhdynnän lisäksi on myös hyvä pitää mielessä, että suojaamattoman seksin vaarat koskevat myös oraalisia iloja.

– Suojaseksi kannattaa muistaa myös suuseksin yhteydessä. Miehille tähän sopii tavallinen kondomi tai makukondomi. Naisille puolestaan on saatavilla suuseksiin suunniteltuja suojia, mutta myös tavallisesta kondomista pystyy sellaisen helposti askartelemaan, hän jatkaa.

Viime vuonna kondomibrändi Sultanin tutkimus paljasti, että vain kuusi prosenttia suomalaisista kertoi käyttävänsä aina kondomia tai suuseksisuojaa uuden kumppanin kanssa suuseksiä harrastaessa. Sitä vastoin hurjat 44 prosenttia vastaajista kertoi, ettei ole koskaan käyttänyt suojaa uuden kumppanin kanssa suuseksin aikana.

Lue uusimmat artikkelit aiheesta seksi ja parisuhde.

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat