Tutkimus: Naiset suostuvat suojaamattomaan seksiin todennäköisemmin, jos mies on ”parisuhdemateriaalia”

Tuore The Journal of Sex Research -julkaisussa ilmestynyt kanadalaistutkimus vihjaa, että kondomin käyttöhaluihin voi vaikuttaa seksikumppanin oletettu luonne.

Tutkimukseen osallistui 177 heteronaista, 157 heteromiestä ja 106 homomiestä ikähaitarilta 18–25. Osallistujat lukivat lyhyen kuvauksen hypoteettisesta romanttisesta- tai seksikumppanista. Tutkittavilta henkilöiltä kysyttiin, mitä he tekisivät tilanteessa, jossa kuvatun henkilön kanssa tulisi puheeksi kondomin käyttö.

Kanadalaisen Guelphin yliopiston tutkijat huomasivat, että naiset suostuivat jättämään kondomin käyttämättä todennäköisemmin, jos he kokivat seksikumppanin tutuksi kuvauksen perusteella. Tuttuus ennakoi, että mies saattaisi olla halukas ryhtymään seksin lisäksi myös parisuhteeseen. 

Tutkijoiden mukaan tällainen romanttinen mahdollisuus ja tuttuuden tunne partnerin kanssa tekee naisille vaikeammaksi sisäistää suojaamattomaan seksiin liittyvät riskit, kuten sukupuolitaudit sekä ei-toivotun raskauden.

Heteromiehet luopuivat kondomista todennäköisimmin 

Ilmiötä voi selittää se, että seksikumppanin oletettu tuttuus vähentää ahdistusta mahdollisesta raskaudesta. Lisäksi partnerin kokeminen läheiseksi saattaa saada ajattelemaan, ettei hän haluaisi tartuttaa toiselle sukupuolitautia – vaikka sukupuolitaudit voivat olla myös oireettomia.

Lisäksi tutkijat havaitsivat, että naiset uskoivat kaikista harvimmin hypoteettisen seksikumppanin haluavan käyttää kondomia. Tutkijoiden teorian mukaan tämä oletus voi vaikuttaa siihen, kuinka todennäköisesti naiset ryhtyvät potentiaalisen poikaystävän kanssa suojaamattomaan seksiin sen riskeistä huolimatta.

Osallistujista kaikista todennäköisimmin kondomin käytöstä luopuivat heteromiehet. Mikäli he halusivat turvallista seksiä, he toivat asian esille verrattain passiivisesti.

Homomiehet puolestaan ilmoittivat halustaan käyttää kondomia sanomalla asiasta suoraan, mutta yhteenottoa välttäen.

Heteronaiset ilmoittivat halustaan käyttää kondomia jämäkästi, ja he kieltäytyivät seksistä todennäköisemmin, jos kumppani ei halunnut suojaseksiä. Paitsi siis, jos partneri vaikutti "poikaystävämateriaalilta".

Lue myös:

    Uusimmat