Kannattaisiko toimistolla istua jumppapallon päällä tuolin sijaan? Tässä vastaus

Tuolissa istuminen on hyvin passiivista, mutta jumppapallokaan ei tee autuaaksi!

Video neuvoo, miten istut tuolissa oikein!

Pitkät istumisrupeamat työpäivän aikana eivät ole hyväksi. Istumisen haittojen minimointiin onkin useita ohjeita, muta auttaisiko istuimen vaihtaminen jumppapalloon?

Pallolla istuessasi käytät keskivartaloasi ja jalkojesi lihaksia

Tuolissa istuminen on hyvin passiivista; usein asento valahtaa huonoksi ja vatsalihakset ovat löysänä.

– Jumppapallon käyttäminen ehkäisee kumpaakin näistä ongelmista, kertoo Prevention-lehden haastattelema liikuntafysiologi ja urheilulääketiedettä opiskellut John P. Porcari.

Pallonkin päällä voi luonnolliseti istua huonossa ryhdissä. Jos kuitenkin istut suorassa ja ryhdikkäästi, käytät samalla keskivartaloasi ja jalkojesi lihaksia.

Älä istu pallollakaan liian kauaa

Jumppapallokaan ei kuitenkaan ole ongelmaton istuin, varoittaa liikuntatieteen apulaisprofessori Jessica Matthews.

– Pallolla istuminen lisää kuormaa alaselässä, ja ajan myötä myös epämukavuutta. Pitkät istumisajat, tapahtuivat ne sitten tuolissa tai jumppapallolla, voivat johtaa kehon huonoon toimintaan ja huonoon ryhtiin, hän sanoo.

Muista täyttää palloa tarpeeksi!

Matthewsin mukaan olisikin aika unohtaa ”kaikki tai ei mitään” -ajattelutapa. Sen sijaan, että vaihtaisit tuolisi kokonaan jumppapalloon, voit vaihdella näiden kahden istuimen välillä. Istu kummallakin 20–30 minuuttia kerrallaan. Täytä palloa tarpeeksi, niin, että polvesi 90 asteen kulmassa, kun jalkateräsi ovat lattiaa vasten.

Lue myös:

    Uusimmat