"En mää lähde tästä mihinkään": Sebastian Tynkkysen jarrutuspuheesta tuli eduskunnan historian pisin, vaikka maskejaan uusineet puhemiehet keskeyttivät edustajan kahdesti

1:46
Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen poisti kasvomaskinsa kesken oman puheensa – kertoi hengittämisen käyvän vaikeaksi.

Eduskunnan EU-tukipaketin käsittely keskeytyi hetkeksi iltakahdeksan jälkeen, kun varapuhemies Tarja Filatov (sd.) lähti hakemaan uutta kasvomaskia. Käynnissä olleesta puheesta tuli lopulta eduskunnan historian pisin yhtäjaksoinen puheenvuoro, ellei lyhyitä maskikeskeytyksiä huomioida.

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen oli pitänyt erittäin pitkää puhetta, ja puhemies pyysi käsittelyyn kahden minuutin taukoa. Tuossa vaiheessa Tynkkysen puhe oli jatkunut jo yli kahden tunnin ajan. 

Tynkkynen aloitti puheensa maski kasvoillaan, mutta 40 minuutin jälkeen kansanedustajalta uhkasi loppua happi.

– Arvoisa puhemies, joudun valitettavasti ottamaan maskin pois sen takia, että hengittämisestä on tullut kovin vaikeaa, Tynkkynen sanoi.

– Koska puhutte itse pitkään ilman maskia, haluaisin käydä vaihtamassa maskin. Talossa on ollut koronatapaus, Filatov totesi kahden tunnin kohdalla.

Puhemies muistutti Tynkkystä myös siitä, että eduskunnassa on voimassa maskisuositus. Kansanedustaja Tynkkynen vastasi kunnioittavansa puhemiehen toivetta ja istunto keskeytettiin kahdeksi minuutiksi.

Keskustelun jatkuessa jälleen puhemies Filatov muistutti vielä uudelleen kansanedustajaa maskisuosituksesta. Tynkkynen vastasi Filatoville toivovansa, että 2 minuutin keskeytys kirjataan pöytäkirjaan ja jatkoi puhettaan.

Tynkkynen jatkoi, ja jatkoi

Kaksi tuntia oli Tynkkyselle kuitenkin vain alkulämmittelyä.

Puhe oli jatkunut jo kuusi tuntia puoleen yöhön mennessä. Puolilta öin puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ilmoitti keskeyttävänsä istunnon maskinvaihdon takia. Tynkkynen protestoi ja ihmetteli, eikö virkamies voi toimittaa puhemiehelle maskia. Vehviläinen keskeytti istunnon viideksi minuutiksi protestoinnista huolimatta.

– En mää lähde tästä mihinkään, Tynkkynen linjasi.

Kristillisistä eronnut ja Vaihtoehto Suomelle -eduskuntaryhmää edustanut Vesa Laukkanen puhui 6,5 tuntia putkeen, kun eduskunnassa yritettiin jarruttaa Suomen kansanäänestystä EU-jäsenyydestä vuonna 1994. Tämän epävirallisen Suomen ennätyksen Tynkkynen ylitti hieman ennen yhtä yöllä, jolloin Tynkkynen oli sanojensa mukaan jo puheenvuoronsa loppuvaiheessa. 

Tynkkynen pyrki vetoamaan etenkin kokoomuksen ja keskustan kansanedustajiin, jotta he äänestäisivät EU-elpymispaketin hyväksymistä vastaan ja kaataisivat näin paketin koko unionista.

Puhe loppui kello 2.31

Lopulta Tynkkynen lopetti puheensa kello 2.31 yöllä ja valitteli lopuksi, että ääni ei kestä enää enempää. Kokonaisuudessaan puheenvuoro kesti yli kahdeksan tuntia.

Twitterissä Tynkkynen mainosti ennalta, että hän aikoo pitää elämänsä tärkeimmän puheen.

Tynkkynen lähestyi toimitusta sähköpostilla vielä aamuyöstä. Hänen mielestään hänen maskittomuutensa ei ollut syynä puhemiesten pitämille tauoille. Tynkkynen kertoo pyytäneensä Filatovin tauon aikana maskeja puhemiehen pöydälle, jotteivät ne loppuisi kesken. Tynkkysen mukaan maskinvaihto ei ollut perusteena puhemiesten tauoille edustajan 8-tuntisen puheen aikana.

– Pyysin, että maskeja toimitetaan puhemiehen pöydälle, etteivät ne loppuisi kesken. Filatov lupasi, ettei tämä toistu, vaan asia järjestetään. Kun puhemies Vehviläinen tuli tilalle, hänenkin siitä huolimatta sitten piti päästä pois salista, Tynkkynen kirjoittaa.

Täydennetty juttua tiedolla, että Tynkkysellä oli maski 40 minuuttia puheenvuoronsa alusta. Muokattu juttua tiedolla Tynkkysen ennätyspitkästä puheesta kello 0.48. Korjattu Vesa Laukkasen eduskuntaryhmä kristillisistä Vaihtoehto Suomelle -ryhmäksi.

Täydennetty Tynkkysen kommenteilla puhemiesten maskienvaihdosta kello 12.19.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja