Eduskunnassa on jarrutettu ennenkin – katso, miten Paavo Väyrynen haki petivaatteet ja kansanedustaja piti yli kuusituntisen puheen: "Aika tuntui lyhyeltä"

Eduskunnassa on ennenkin jarrutettu – 1994 kansanedustaja piti kuusituntisen puheen ja Väyrynen haki petivaatteet 6:05
Kun EU-jäsenyyttä jarrutettiin vuonna 1994, kantoi Paavo Väyrynen eduskuntaan petivaatteet.

Perussuomalaisten viivytystaistelu EU:n elpymispakettiäänestystä vastaan ei ole ainutlaatuinen tapaus Suomen historiassa, vaan vastaavanlaisia tempauksia on nähty eduskunnan istuntosalissa aiemminkin. 

Kenties tunnetuin esimerkki viivytyspuheenvuoroista löytyy vuodelta 1994, jolloin Suomessa väännettiin Euroopan unionin jäsenyydestä.  

Tuolloin kuultiin tuntien pituisia puheenvuoroja. Yhden miehen eduskuntaryhmän Vaihtoehto Suomelle muodostanut Vesa Laukkanen piti täysistunnossa kolme ennätyspitkää puheenvuoroa. Kaksi niistä kesti noin neljä ja puoli tuntia. Niiden väliin mahtui kuuden ja puolen tunnin rykäisy. 

– Ensi töikseni peitin kellon, en seurannut ajankulua. Pidin rauhalliseen tahtiin mielestäni perustellun puheenvuoron. Kun kuulin, että se kesti neljä ja puoli tuntia, niin aika tuntui lyhyeltä, Laukkanen kertoi tuolloin. 

EU-jäsenyyden vastustajilla oli selkeä tavoite. Suomen EU-ratkaisu haluttiin siirtää Ruotsin EU-kansanäänestyksen jälkeiseen aikaan. 

Unionin jäsenyyttä vastustaneita kansanedustajia johti keskustan Paavo Väyrynen

Pitkiä puheita pitäneet EU-jarruttajat myös osin onnistuivat tavoitteessaan. Ruotsin kansanäänestyksen tulos ehti tulla julki ennen eduskunnan äänestystä. Enemmistö ruotsalaisista (52,3%) kuitenkin äänesti jäsenyyden puolesta, joten jäsenyyttä vastustaneet eivät saaneet Ruotsin äänestystuloksesta kaipaamaansa tukea. 

Katso videolta MTV:n uutisraportti vuoden 1994 jarrutuskeskustelusta.

Lue myös:

    Uusimmat