SDP jättää yli 70 kunnassa koulutusleikkauksia vastustavan aloitteen

Sosialidemokraattien kuntapäättäjät jättävät koulutusleikkauksiin liittyvän valtuustoaloitteen yli 70 kunnassa.

SDP:n edustajat 71 kunnassa ovat päättäneet jättää valtuustoaloitteen, jossa esitetään kuntien vastustavan toisen asteen koulutuksen oppimateriaalien osittaista maksullisuutta. 

Puolue katsoo, että hallituksen päätös romuttaa maksuttoman ja yhdenvertaisen mahdollisuuden toisen asteen koulutuksen suorittamiseen, ja on myös kunnissa toteuttamiskelvoton.

Aloitteissa esitetään myös, että kunnat selvittävät omat toimintamahdollisuutensa koulutusleikkauksen perumiseksi ja nuorten arjen helpottamiseksi, kerrotaan SDP:n tiedotteessa.

Valtuustoaloite on päätetty jättää jo esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa, Turussa ja Jyväskylässä. 

Aloitteen jättäneet kuntapäättäjät ovat huolissaan hallituksen päätöksestä rajoittaa toisen asteen opiskelijoiden maksuttomia oppimateriaaleja ja ylioppilastutkintomaksuja sen vuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 18 vuotta.

– Hallituksen esitys kohdistuu siis nimenomaan heikommassa asemassa oleviin nuoriin ja perheisiin lisäten eriarvoisuutta jokaisessa Suomen kunnassa. Me emme voi hyväksyä tällaista politiikkaa, toteaa Turun kasvatuksesta ja opetuksesta vastaava apulaispormestari Piia Elo tiedotteessa.

SDP:n kuntapäättäjät haluavat kuntiensa valmistautuvan siihen, ettei Orpon hallitus peräänny koulutusleikkauksistaan.

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.)  kommentoi lauantaina STT:lle, että tarkoituksena ei ole, että opintojen alussa annettua työvälinettä, kuten tietokonetta, otettasiin pois opiskelijalta tämän täyttäessä 18 vuotta.  

–  Ne [työvälineet] voivat olla opiskelijan käytössä tutkinnon suorittamisen ajan, tämähän on tosi tärkeä lähtökohta. Eihän kukaan ole nyt viemässä näitä pois. Koulutuksen järjestäjät sitten käytännössä saavat miettiä, että miten he tämän toteuttavat, Henriksson sanoi STT:lle.

Opiskelijajärjestöt ovat tyrmistyneitä hallituksen suunnittelemiin koulutusleikkauksiin. 

Koulutuksen maksuttomuuden muuttamisen lisäksi hallitus aikoo palauttaa opiskelijat yleisestä asumistuesta takaisin opintotuen asumislisän pariin sekä leikata ammatillisen koulutuksen rahoituksesta 100 miljoonaa euroa.

Näin hallituksen sopeutustoimet iskevät opiskelijoihin 17:06

Näin hallituksen toimet iskevät opiskelijoihin.

Lue myös:

    Uusimmat