Apua, onko se umppari? Näin tunnistat umpisuolen tulehduksen

Kansankielellä umpisuolen tulehduksena tunnettu umpilisäkkeentulehdus on tärkeää tunnistaa ajoissa, sillä hoitamattomana se voi johtaa hengenvaaralliseen vatsakalvontulehdukseen.

Suomessa poistetaan umpisuoli joka vuosi noin 10 000 ihmiseltä joko umpisuolen tulehduksen tai sen epäilyn takia. Useimmiten potilaat ovat 10–30-vuotiaita, mutta tulehdus voi tulla minkä ikäiselle tahansa. Oireiden ilmaantuessa tulee hakeutua lääkäriin välittömästi.

Umpisuoli sijaitsee oikealla puolella alavatsaa paksusuolen alkuosassa. Sen pohjalla on lyijykynän paksuinen, matoa muistuttava umpilisäke.

Umpilisäketulehdus eli appendisiitti, joka tunnetaan myös umpisuolen tulehduksena, alkaa usein umpilisäkkeen sisäontelon aukon ahtautumisesta. Se johtaa bakteerien lisääntymiseen ja umpilisäkkeen seinämän tulehtumiseen.

Jos tilannetta ei hoideta, uhkaa umpilisäkkeen puhkeaminen ja vatsakalvon tulehdus.

Kova vatsakipu

Kova ja äkillisesti ilmaantuva vatsakipu on tyypillisesti umpilisäkkeentulehduksen ensimmäinen oire. Kipu on yleensä navan alueella tai sen alapuolella ja paikallistuu muutaman tunnin aikana oikealle puolelle alavatsaa.

Muista syistä johtuvassa vatsakivussa tai ruoansulatushäiriössä kipu on yleensä varsin vakaata, mutta umpilisäkkeentulehduksessa kipu pahenee tuntien kuluessa sekä yskiessä. Kipu on usein niin kovaa, että jopa liikkuminen on vaikeaa. Monet kuvailevat kipua sietämättömäksi.

Pahoinvointi

Umpilisäkkeentulehduksen oireisiin voi kuulua pahoinvointia, oksentamista ja ruokahaluttomuutta.

Vessassa juokseminen

Umpilisäke voi joillakin henkilöillä sijaita lähempänä virtsarakkoa ja aiheuttaa siksi tulehtuneena lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta ja kipua virtsatessa. Joskus voi esiintyä myös ripulia.

Kuume ja vilu

Kuume ja vilun tunne ovat usein tulehduksen oireita: ihmistä paleltaa, vaikka lämpö olisi koholla ja päällä parikin peittoa. 

***

Miten päänsärkyä ja nivelkipua kannattaa hoitaa kotona?

HYKS:in kipuklinikan ylilääkäri Katri Hamunen kertoo, milloin parhaiten sopii ibuprofeiini ja milloin parasetamoli, sekä mikä on sopiva annos särkylääkettä.


Lue myös:

    Uusimmat