Särkeekö selkää? Näin helpotat oloasi!

Kärsitkö selkävaivoista? Pienet muutokset elämäntavoissa saattavat auttaa ehkäisemään selkäkipua. Kokeile!

Selkäsäryt ovat sairauksista yleisimpiä. Ne voivat johtua useista eri asioista – jos olet esimerkiksi nostanut jotain painavaa väärässä asennossa, kääntynyt epämukavasti tai liukastunut. Mirror.co.uk listasi vinkkejä helpottamaan selkäkipua.

Älä panikoi

On luonnollista tuntea ahdistuneisuutta selkäsärystä, mutta negatiiviset tunteet saattavat saada sinut voimaan entistä huonommin. On oikeastaan todennäköisempää, että tulet pääsemään eroon selkäsäryistä. Suurin osa selkäkivuista ei ole vakavaa ja valtaosa selän rasituksista paranee viimeistään kahdessa viikossa.

Älä tupakoi

Tupakointi vähentää kehon mahdollisuutta kunnostaa itse itseään, lisäten tulehduksen mahdollisuutta ja häiriten kalsiumin imeytymistä. Selkäsäryn iskiessä ei siis kannata tupakoida – kuten ei muutenkaan!


Karista kiloja

Ylipaino on yleinen rasite selälle, se tuo lisäpainetta selkärangalle. Jos kärsit jatkuvista selkäsäryistä, tämä saattaa olla yksinkertaisin ratkaisu. Erityisesti vatsaan kertyneiden kilojen karistaminen auttaa helpottamaan selkärankaan kohdistuvaa painetta.

Kokeile kuumaa ja kylmää

Riippuu ihmisestä, toimiiko kuuman ja kylmän vuorottelu selälle, mutta kannattaa kokeilla. Voit asettaa selälle esimerkiksi kylmän jääpalapussin helpottamaan tulehdusta ja kuumavesipullon tai muuta lämmintä helpottamaan jäykkyyttä ja kipua.

Mene hierontaan

Selkäsäryt ovat hyvä syy käydä paikallisessa hoitolassa ottamassa selkähieronta. Kipeän alueen hienovarainen käsittely stimuloi imunestejärjestelmän kiertoa, joka laskee tulehdusta.

Paranna ryhtiäsi

Tietyt tavat, kuten tuolilla retkottaminen voi olla hyvin helppo keino saada huono ryhti, joka aiheuttaa eniten selkäsärkyä. Seiso suorana tai istu paremmassa asennossa ja autat selkäsärkyäsi häipymään huomattavasti nopeammin. Vältä jalkojen ristimistä, sillä tämä saa lantion ja sen seurauksena myös selkärangan kiertymään.


Kuntoile

Mitä enemmän liikut, sen parempi. Jos olet melko epäaktiivinen, lihaksesi ovat todennäköisesti heikot, mikä pahentaa tilannetta. Vahvista siis lihaksiasi tasaisen varmasti.

Kokkaa mausteilla

Kokeile maustekurkumaa, inkivääriä ja chiliä – kolmea maustetta, joilla on tulehduksia laskeva vaikutus. Säännöllinen käyttö saattaa helpottaa selkäkipujasi.

Valitse paras mahdollinen sänky

Vietät kolmanneksen elämästäsi sängyssä, joten siihen nähden on järkevää valita alle sellainen sänky, joka tukee selkääsi. Patja tulisi vaihtaa kymmenen vuoden välein ja kääntää se toisin päin noin kerran kuussa. Nosta patjaa kuitenkin varovasti, ettet romuta selkääsi.

Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja