Sarjamurhista tuomittu myrkkyhoitaja haluaa vapaaksi vankilasta – MTV seuraa hovioikeuden istuntoa, hoitaja osallistuu vankilasta videoyhteydellä

2:05
Helsingin hovioikeus tuomitsi Aino Nykopp-Kosken elinkautiseen vankeusrangaistukseen viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä maaliskuussa 2012.

Sarjamurhista tuomittu, myrkkyhoitajana tunnettu, entiseltä nimeltään Aino Nykopp vaatii päästä vapaaksi vankilasta. Hoitaja haluaa ehdonalaiseen vapauteen. Helsingin hovioikeus käsittelee asiaa tänään ja järjestää tapauksen vuoksi suullisen istunnon Nykoppin pyynnöstä.

Myrkkyhoitaja osallistuu itse oikeudenkäyntiin vankilasta videoyhteyden välityksellä. Istunto alkaa iltapäivällä kello 13.

Suullisessä käsittelyssä kuullaan naista itseään ja käydään läpi vapauttamisen edellytyksiä, kuten elinkautiseen johtaneita tekoja, vankila-aikaista käyttäytymistä, rangaistusajan suunnitelman toteutumista ja vaarallisuutta syyllistyä henkeä ja terveyttä vaarantaviin rikoksiin.

Nykopp pyytää päästä ehdonalaiseen vapauteen heti, kun se on lain mukaan mahdollista, eli ensi vuoden maaliskuun 18. päivä. Tuolloin hänen elinkautisensa olisi 12 vuoden mittainen.

Nykopp on vaihtanut vankilassa ollessaan nimensä. Nykyään hän käyttää nimeä Ann-Maria Myllgren. Nimenmuutoksesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. Nainen täyttää tänä vuonna 70.

Elinkautiseen tuomittu

Nykopp tuomittiin elinkautiseen vankeuteen Helsingin hovioikeudessa vuonna 2012. Käräjäoikeus oli tuominnut hänet vuonna 2010 samaan rangaistukseen.

Helsinkiläinen perushoitaja tuomittiin oikeudessa vankilaan viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä.

Noin 60-vuotias nainen myrkytti iäkkäitä vanhuksia lähinnä rauhoittavilla lääkkeillä kotihoidossa ja laitoksissa vuosina 2004-2009. Nainen kiisti rikokset jyrkästi sekä käräjä- että hovioikeudessa.

– Hän on joka solullaan katsonut tekevänsä hyvää ja arvokasta hoitotyötä. Hän kokee olevansa täysin syytön, eikä ole tehnyt pahaa kenellekään, naisen avustaja Heikki Lampela sanoi hovioikeuden tuomion jälkeen.

Harkittuja murhia

Hovioikeuden mukaan Nykopp surmasi vanhukset harkitusti. Oikeuden mukaan nainen toi mukanaan ennalta hankkimiaan, hoitoon kuulumattomia lääkeaineita ja antoi niitä salaa heikossa kunnossa oleville potilaille.

Oikeus katsoi, että Nykopp oli surmannut kylmän harkitusti suunnitelmansa mukaisesti myrkyttämällä. Hän käytti hyväkseen hoitosuhteessa muodostunutta luottamusta.

Nainen tilasi toisinaan ambulanssin, mutta hovioikeuden mukaan se oli osa suunnitelmallista teonkaavaa.

Naiselle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan Nykopp oli teot tehdessään syyntakeinen, vaikka tekojen taustalla oli ainakin persoonallisuushäiriö.

Nainen sai tuomion myös muun muassa kolmesta törkeästä pahoinpitelystä ja varkauksista. Varkaudet kohdistuivat myrkytyksen kohteena olleisiin vanhuksiin, joilta Nykopp vei rahaa, koruja ja lääkeaineita.

Nykoppin hallusta takavarikoitiin yli 1800 huumaavaa lääkeainetta. Hänet oli urallaan aiemmin tuomittu muun muassa lääkevarkaudesta, tuhotyöstä ja huumausainerikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja