Mainos

Sammakkokepposia, isän Moskvitshilla kouluun – se oli ensimmäinen koulupäiväni

"Ei sitä ennen vanhaan" kuuluu monen aikuisten suusta, kun aletaan keskustella koulumuistoista. MTV3 Uutiset kävi poimimassa kadulta mehukkaimpia muistoja koulutieltä.

Koulujen alkaminen nostaa vuosittain monelle pintaan muistoja omalta opintieltä. Moni asia on muuttunut vuosien varrella ja historiaan mahtuu kaikenlaisia tarinoita.

Matti Rissasen mieleen nousi pienen pojan mieleenpainunut muisto ensimmäisesta koulumatkasta.

– Sen muistan, kun piti oikein itkeä ja pyytää isää, että veisi kouluun ensimmäisenä päivänä. Sitten olin rinta rottingilla koko syystalven, kun isä ensimmäisen kerran – ja varmaan ainoan kerran – vei kouluun. Vanhalla Moskvitshilla ajoi minut kouluun ja sain olla ylpeä, kun ei muiden oppilaiden vanhemmilla ollut sillon vielä autoa, kertoo Rissanen.

Toisilla ensimmäinen koulumatka taittui sisarusten opastuksella. Riitta Niemelle matka vastasi seikkailua, joka vei ekaluokkalaisen aina haudan laidalle asti.

– Siinä koulumatkalla pidettiin hautajaisia, ja me siskon kanssa käytiin sielläkin kouluun mennessä. Ihan siinä haudalla vaan, että ei kuitenkaan ihan pitopaikkaan asti menty, Riitta Niemi naureskelee.

Jälki-istunto on tuttu rangaistus kaikille koulussa olleille. Kyseiseen sanktioon liittyy usein myös hauskoja tarinoita.

– Semmoisen kepposen muistan, että kun suomenkielen tunnilla pidettiin esitelmiä, minä toin sinne ison sammakon. Oli sovittu, että laitan sen verhon taakse piiloon. Kun opettaja tuli taakse istumaan, tarjosin opettajalle sammakkoa lähellä olevaa paikkaa. Tietysti se sammakko sitten hyppäs opettajan päälle ja metakkahan siitä tietysti syntyi. Jälki-istuntoa tuli, Jorma Lehti muistelee.

Kouluaineista mielekkäimpänä monet pitivät liikuntaa. Ihan samanlaisena liikunta ei kuitenkaan ole nykypäivään asti säilynyt.

– Siihen aikaan liikuntatuntia piti vanha herrasmies, jolla oli hieno liituraitapuku päällä. Siinä oli liivit ja kaikki. Rusetti kaulassa ja tamburiini kädessä se näpsytteli vaan, että hop hop hop, juoskaa nyt ympyrää tässä. Aika alkeellista se voimisteluopetus silloin oli, Pentti Kaartinaho hymyilee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.