Lukiolaiset marssivat ulos vastustaakseen hallituksen leikkauksia

Hallituksen päätöksiin tyytymättömät lukiolaiset osoittavat mieltään – katso tunnelmat Järvenpään lukiosta 13:40
Hallituksen päätöksiin tyytymättömät lukiolaiset osoittavat mieltään – katso tunnelmat Järvenpään lukiosta

Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL) kehottaa kaikkia Suomen lukiolaisia osallistumaan torstaina ulosmarssiin, jolla vastustetaan hallituksen leikkauspäätöksiä.

Hallitus päätti kehysriihessä rajata toisen asteen maksuttomat oppimateriaalit sen kalenterivuoden loppuun, kun nuori on täyttänyt 18 vuotta. Suomen Lukiolaisten Liitto järjestää tätä vastustaakseen ulosmarssin, johon se kehottaa kaikkia Suomen lukiolaisia liittymään.

Ulosmarssiin osallistutaan poistumalla oppitunneilta ja opetustiloista torstaina kello 12.15, jonka jälkeen lukiolaiset kokoontuvat esimerkiksi koulun aulaan tai pihalle. SLL kirjoittaa tiedotteessa, että kukin voi itse päättää, onko loppupäivän pois opetuksesta marssin jälkeen vai palaako takaisin päivän viimeisille oppitunneille. Tiedotteessa muistutetaan, että ulosmarssista voi tulla luvaton poissaolomerkintä.

Lukiolaiset yksimielisiä leikkauksista

SLL:n puheenjohtaja August Kiattrakoolchai  kertoi keskiviikkona, että jo lähes sata lukiota on ilmoittanut olevansa mukana marssissa, mikä vastaa yli 10 000 opiskelijaa. Lopullinen osallistujamäärä nähdään kuitenkin tänään. Myös henkilökuntaa on tiedotettu ulosmarssista. 

Ulosmarssilla halutaan vastustaa lukion muuttamista osin maksulliseksi. Valtakunnallinen ulosmarssi on yksi keinoista tuoda lukiolaisten viesti selvästi perille.

– Me lukiolaiset olemme todenneet yksiselitteisesti aina kehysriihen tiedotustilaisuudesta tähän hetkeen saakka ja vielä huomenna tällä ulosmarssilla, että tämä ei meille käy, sanoo Kiattrakoolchai.

Jatko riippuu hallituksen vastauksista

SLL:n mukaan hallituksen tekemä linjaus on mahdollista vielä estää, koska lakiesityksiä ei ole vielä hyväksytty. Kiattrakoolchai on optimistinen siitä, että hallituksen päätöksiin on vielä mahdollista vaikuttaa. 

– Ministeri itsekin on medialle muutama päivä sitten korostanut, että mitään lakiesitystä ei ole vielä annettu. Jos sitä ei kerran ole vielä annettu, se voidaan kyllä varmasti jättää antamatta, toteaa Kiattrakoolchai.

Jatkotoimet hallituksen leikkausten vastustamiseen riippuvat Kiattrakoolchain mukaan hallituksen ulosmarssin jälkeisistä vastauksista. 

– Tämä ei jää välttämättä tähän, hän toteaa.

Juttua päivitetty 25.4. kello 6.15 aikamuodoilla.

Lue myös:

    Uusimmat