Ulosmarssi jakoi mielipiteitä Järvenpään jättilukiossa – "Mitä muita lupauksia hallitus rikkoo?"

Järvenpään lukion nuoret ottivat kantaa leikkauksiin ulosmarssilla 1:17
Katso video: Näin ulosmarssiin osallistuneet lukiolaiset kertoivat syistään osallistua protestiin.

Lukiolaiset ympäri Suomen osoittivat tänään mieltään hallituksen leikkauksia vastaan. Suomen Lukiolaisten Liiton tietojen mukaan valtakunnalliseen ulosmarssiin osallistui ainakin 159 lukiota.

Lukiolaiset ympäri Suomen poistuivat oppitunneilta tänään kello 12.15 osallistuakseen ulosmarssiin, jonka tarkoituksena on vastustaa hallituksen leikkauksia. 

Suomen toiseksi suurin lukio, Järvenpään lukio, oli yksi marssiin osallistuneista lukioista. Opinahjossa opiskelee yli tuhat nuorta.

Järvenpään lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Sami Ollinmäki kertoo, että marssista on käyty pari viime päivää kiivasta keskustelua koulun keskustelupalstoilla niin puolesta kuin vastaan. Osa lukiolaisista ei osallistunut marssiin ollakseen ottamatta asiaan kantaa tai ollessaan samaa mieltä leikkauspäätösten kanssa.

Ollinmäki kuitenkin iloitsee lukiolaisten aktiivisuudesta ja halusta osallistua ulosmarssiin.

– On erittäin positiivista nähdä tämä, että ihmisiä kiinnostaa selkeästi ottaa kantaa ja puolustaa myös muita, Ollinmäki toteaa.

Vähävaraiset huolena

Ulosmarssiin osallistuneet olivat huolissaan vähävaraisten opiskelijoiden pärjäämisestä ja syyttivät hallitusta lupaustensa pettämisestä.

– Vaalilupauksissa oli yksi pääasioista se, että opiskelijoilta ei leikata. Ei kauaa mennyt, että nyt aletaan leikkaamaan opiskelijoilta. Periaatteessa aletaan rikkoa vaalilupauksia, sanoo Hannes Hujala.

– Se on huolestuttavaa jatkon kannalta, että mitä muita lupauksia aletaan rikkoa. 

Ollinmäki kuvailee ulosmarssin sujuneen Järvenpään lukiossa rauhallisesti ja ilmapiirin olleen positiivinen. Marssiin osallistuneita nuoria huoletti erityisesti se, miten leikkaukset osuvat kaikista heikoimmassa asemassa oleviin. 

Mistä ulosmarssissa on kyse? Katso tiivistelmä alla olevasta videosta.

Ulosmarssi sujui rauhallisesti ympäri Suomen

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja August Kiattrakoolchai kertoo, että ulosmarssi sujui rauhallisesti ympäri Suomea ja uskoo, että marssin viesti saatiin selkeästi esiin.

Kiattrakoolchain mielestä valtionjohdon tulisi reagoida laajaan ulosmarssiin ja pitää huolestuttavana sitä, jos näin ei käy.

Kiattrakoolchai ei kommentoi, onko leikkauksia vastaan tulossa lisää samankaltaisia mielenilmauksia, mutta vakuuttaa, että työ lukiolaisten paremman voinnin eteen jatkuu.

Lukiolaisten mielipiteitä hallituksen muutoksista 2:34
Tällaisissa tunnelmissa lukiolaiset marssivat ulos Järvenpäässä.

Lue myös:

    Uusimmat