Salainen raportti paljastaa sopimuksettoman brexitin seuraukset Britannialle: edessä syvä taantuma, ruoan hinta voi hypätä pilviin

Brexit uhkaa nostaa lääkelaskuasi 6:32
Brexit uhkaa nostaa lääkkeiden hintaa.

Jos Britannian EU-erosta ei saada aikaan sopimusta, voi ruoan hinta pompata maassa kymmenen prosenttia, poliisi ei pystyisi suojelemaan kansalaisia ja talous putoaisi pahimpaan taantumaan yli vuosikymmeneen. Näin varoittaa julkisuuteen vuotanut raportti, joka on annettu maan hallitukselle. Raportista uutisoi Daily Mail.

Britannian valtiosihteerin Mark Sedwillin laatiman 14-sivuisen raportin mukaan sopimukseton brexit voisi nostaa etenkin tuoreiden elintarvikkeiden hintaa merkittävästi.

Sedwillin mukaan sopimukseton ero myös uhkaisi kansallista turvallisuutta ja vahingoittaisi Pohjois-Irlannin rauhanprosessia.

Sopimuksettomalla erolla olisi myös vakavia taloudellisia vaikutuksia Sedwillin mukaan: maa voisi vajota jopa pahempaan taantumaan kuin vuonna 2008 ja yrityksillä ja kotitalouksilla voisi olla vaikeuksia saada lainaa. Valtio voisi myös joutua pelastamaan erosta kärsiviä yrityksiä.

Yhden Daily Mailin lähteen mukaan kirje olisi vakuuttanut pääministeri Theresa Mayn siitä, että Britannian olisi saatava sopimus aikaan.

EU-erosopimusta neuvotellaan Britanniassa yhä kiivaasti. Takaraja sopimuksen hyväksymiselle on tällä hetkellä huhtikuun 12. päivä.

Lue myös:

    Uusimmat