Saisiko olla espressoa tai mochaccinoa?

Erikoiskahvien suosio onkin kasvanut huimasti. Tavallinen suodatinkahvi ei enää riitä vaan, sen rinnalle ovat tulleet Keski-Euroopasta tutut espressot, capuccinot ja lattet. Eikä kahviloiden listat juomavalikoimasta lopu välttämättä tähän. Makuvaihtoehtoja lisätään myös erilailla siirapeilla.

Hyvän kahvin salaisuus

Kahvin valmistuksen peruslähtökohdat säilyvät samoina, on kyseessä erikoiskahvi tai tavallinen suodatin kahvi.

Kahvinkeittäjän muistilista:- puhtaat valmistusastiat - raikas ja kylmä vesi - tuore ja karkeusasteeltaan keittimeen ja tarkoitukseen soveltuva kahvijauhe (markkinoilla on pannu-, suodatin ja espressojauhatteisia sekä paahdoltaan erilaisia kahvilaatuja) - kahvia annostellaan 1 tasamitta / kuppi - avattu kahvijauhepussi tulee säilyttää tiiviisti pakattuna, viileässä paikassa

Oikeiden kahviaromien irtoaminen kahvijauheesta vaatii 92-95 astetta kuuman keitinveden. Tämän takia kahvin ystävän kannattaa panostaa korkealaatuiseen keittimeen suodatinkahvia valmistaessaan.

Pieni ja voimakas espresso

Espresson kotimaa on Italia. Kahvi valmistetaan erityisellä espressokeittimellä, sähköisellä tai lieden päällä toimivalla kaksiosaisella pannulla. Kuuma vesi puristuu keittimessä paineella pölymäisen hienoksi jauhetun kahvin läpi. Hyvän espresson pintaan tulee muodostua "crema" eli kermamainen, pehmeä kahvivaahto. Espresso tarjotaan pienestä (n. 0,5 dl), paksureunaisesta ja mieluiten esilämmitetystä kupista. Usein aterian päätteksi tarjottavan nautinnon kruunaavat suklaamakeiset.

Maitoviikset capuccinosta

Capuccino on myös italialaisten kahviherkku. Espressokeittimellä valmistettu vahva kahvijuoma lepytetään vaahdotetulla, lämpimällä maidolla. Kahviloissa maidon vaahdottaminen tapahtuu espressokeittimessä olevan höytyputken avulla, siis höyrystämällä. Koti- espressokeittimissäkin on samantyyppisiä ratkaisuja. Maidon voi kuitenkin vaahdottaa myös perinteisesti vispaamalla tai erityisellä lasista pressokeitintä muistuttavalla maidonvaahdottimella.

Maito kuumennataan ennen vaahdottamista. Kevytmaito sopii capuccinon valmistuksen parhaiten. Capuccinokuppiin kaadetaan 1/3 vahvaa kahvijuomaa, 1/3 kuumaa maitoa, 1/3 maitovaahtoa ja koristellaan lopuksi ripauksella kahvijauhetta tai kaakaota.

Parhaaseen aamuun Café au lait

Café au lait on perinteinen ranskalainen aamuisin nautittava maitokahvi. Kahvijuoma valmistetaan ranskalaiseen tapaan tummapaahtoisesta kahvijauheesta. Kahvijuomaa ja kuumaa maitoa kaadetaan suureen (2,5-5 dl), kulhoa muistuttavaa kuppiin yhtä paljon. Juoma makeutetaan sokerilla. Italiassa samaa kahvia kutsutaan caffé lattéksi. Tosin espressoa tulee perinteisesti 1/3 ja maitoa 2/3.

Lisää kahvisanastoa:

Espresso Doppio: tupla espresso (7 cl)

Americano: 1/3 espressoa ja 2/3 kuumaa vettä

Espresso con Panna: espressoa ja kermavaahtoa

Caffe Mocha: espressoa, kaakaotiivistettä tai suklaakastiketta, kuumaa maitoa, kermavaahtoa pinnalle

Mochaccino: espressoa. Kaakaota, kuumaa (höyrytettyä) maitoa ja maitovaahtoa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja