Yksi asia aiheuttaa "ylivoimaisesti suurimman osan" suomalaisten syövistä: "Hurjat lukemat"

Gynekologiset syövät: munasarjasyöpä 1:08
KATSO MYÖS: Miten munasarjasyöpä oireilee? Gynekologi vastaa: "Sinänsä vähän petollinen tauti..."

Syöpäjärjestöt kertoo tiedotteessaan uudesta tutkimuksesta, joka arvioi eri elintapoihin liittyvien eri tekijöiden vaikutusta syöpien syntyyn.

Suurin yksittäinen syövän riskitekijä suomalaisilla on tupakka. Asia selviää Suomen Syöpärekisterin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Helsingin yliopiston yhteistyössä tekemästä tutkimuksesta. Tutkimus esiteltiin European Journal of Cancer -julkaisussa.

Tutkimuksessa selvitettiin eri elintapatekijöiden lisäksi koulutustaustan ja naisilla synnytyshistorian yhteyttä syöpään sairastumiseen yli 40 vuoden ajalta. Elintapatekijöitä olivat tupakointi, alkoholinkäyttö sekä fyysinen aktiivisuus.

– Elintapoihin liittyvät eri riskitekijät selittivät 34 prosenttia miesten ja 24 prosenttia naisten uusista syövistä. Ylivoimaisesti suurimman osan syövistä on aiheuttanut tupakointi, 23 prosenttia miesten ja kahdeksan prosenttia naisten syövistä. Hurjat lukemat johtuvat siitä, että tupakointi on ollut vallitseva pahe etenkin miesväestössä, Suomen Syöpärekisterin tutkimuspäällikkö Karri Seppä kertoo tiedotteessa.

Tupakoinnin jälkeen merkittävimmät syövän riskitekijät suomalaisilla ovat ylipaino sekä alkoholin käyttö.

– Yhdessä ylipaino ja alkoholin käyttö aiheuttivat joka kymmenennen syövän. Naisilla ylipainon ja alkoholin käytön vaikutus yhdessä jopa ylitti tupakoinnin merkityksen syöpään sairastumisessa, Seppä sanoo.

Ylipainon oletetaan vaikuttavan yhtä enemmän syöpätaakkaan

Riskitekijöiden merkitys syöpään sairastumisessa vaihtelee maittain ja ajan myötä. Pitkään rekisteriseurantaan perustuvaa syöpien riskitekijöiden syyosuuksia arvioivaa tutkimusta ei ole suomalaisaineistolla aiemmin tehty, Syöpäjärjestöt kertoo.

Tutkimuksessa yhdistettiin 1970-luvulta lähtien väestökyselyissä kerätyt noin 250 000 suomalaisen elintapatiedot kansallisen syöpärekisterin keräämiin tietoihin heillä todetuista syövistä. Sepän mukaan tutkimuksessa keskityttiin riskitekijöihin, joista on jo olemassa vakuuttavaa näyttöä siitä, että ne aiheuttavat syöpää. 

Tällaiset ovat keuhkosyövän oireet. Juttu jatkuu videon alla.

Tällaisia ovat keuhkosyövän oireet 2:12
Osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kertoo, millaisia ovat keuhkosyövän oireet.

– Tutkimuksemme lisäsi esimerkiksi näyttöä siitä, että tupakka aiheuttaa rintasyöpää ja eturauhassyövän riski on kohonnut alkoholia käyttävillä miehillä. Näistä tarvitaan vielä lisää tutkimusta, Seppä sanoo.

Etenkin ylipainon ja lihavuuden ehkäiseminen tulee tulevaisuudessa olemaan tärkeää syöpäriskin vähentämiseksi. 

– Suomalaiset miehet ovat vähentäneet tupakointia merkittävästi viime vuosikymmeninä. Sen sijaan naisten alkoholin käyttö on yleistynyt. Miesten ja naisten ylipaino ja lihavuuskin ovat lisääntyneet, ja niiden osuuden syöpien aiheuttajana oletetaan myös edelleen kasvavan. Tämä on olennainen kansanterveydellinen kysymys ja tulee vaikuttamaan syöpätaakkaan entistä enemmän, toteaa Syöpärekisterin johtaja Janne Pitkäniemi.

Pitkäniemen mukaan lihavuuskehitystä pitäisi pystyä muuttamaan, jotta syöpiä voitaisiin ehkäistä tehokkaammin tulevaisuudessa.

– Syöpä on yksi keskeinen kansansairaus Suomessa. Muita merkittäviä somaattisen sairaustaakan aiheuttajia ovat sydän- ja verisuonitaudit, diabetes ja krooniset hengityselinsairaudet. Myös näitä sairauksia voidaan ehkäistä pitkälti samoilla elintapamuutoksilla kuin syöpää, huomauttaa tiedotteessa THL:n tutkimusprofessori Pekka Jousilahti.

Katso myös: Tupakka on merkittävin syövän riskitekijä suomalaisilla, mutta lopettaminen voi olla vaikeaa – näin onnistut

Näillä keinoilla tupakasta voi oikeasti päästä irti! 8:12
Näillä keinoilla tupakasta voi päästä eroon. Kirsi kertoo, miten onnistui.

Lue myös:

    Uusimmat