Syöpäjärjestöt kertoo tiedotteessaan uudesta tutkimuksesta, joka arvioi eri elintapoihin liittyvien eri tekijöiden vaikutusta syöpien syntyyn.
Suurin yksittäinen syövän riskitekijä suomalaisilla on tupakka. Asia selviää Suomen Syöpärekisterin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Helsingin yliopiston yhteistyössä tekemästä tutkimuksesta. Tutkimus esiteltiin European Journal of Cancer -julkaisussa.
Tutkimuksessa selvitettiin eri elintapatekijöiden lisäksi koulutustaustan ja naisilla synnytyshistorian yhteyttä syöpään sairastumiseen yli 40 vuoden ajalta. Elintapatekijöitä olivat tupakointi, alkoholinkäyttö sekä fyysinen aktiivisuus.
– Elintapoihin liittyvät eri riskitekijät selittivät 34 prosenttia miesten ja 24 prosenttia naisten uusista syövistä. Ylivoimaisesti suurimman osan syövistä on aiheuttanut tupakointi, 23 prosenttia miesten ja kahdeksan prosenttia naisten syövistä. Hurjat lukemat johtuvat siitä, että tupakointi on ollut vallitseva pahe etenkin miesväestössä, Suomen Syöpärekisterin tutkimuspäällikkö Karri Seppä kertoo tiedotteessa.