Sairaanhoitaja: Näin joulun toinen todellisuus näkyy päivystyksessä

Älkää jättäkö vanhuksia yksin kotiin jouluna, sairaanhoitaja vetoaa.

20 vuotta sairaanhoitajana työskennellyt Erja Vepsäläinen kertoo, että yllättävän moni vanhus hakee lohtua yksinäisyyteen päivystyspolilta jouluna. Kuten eräänä jouluyönä.

– Eräs mummo soitti päivystykseen kello yksi jouluyönä. Hänet oli jätetty yksin kaupunkiin, kun muu perhe oli lähtenyt jonnekin muualle joulua viettämään. Oli hiljaisempi hetki, joten juttelin hänen kanssaan tunnin puhelimessa. Kehotin häntä menemään nukkumaan ja sanoin, että kyllä muu perhe tulee tapanina jo pois reissusta.

Kahden tunnin päästä mummo tuli ambulanssilla päivystykseen. Hän itki kovasti ja sanoi, että kun sydämestä alkoi ottamaan. Hän vietti sitten yön tarkkailussa osastolla.

Jouluna yritetään itsemurhaa

Vepsäläinen on vuorovastaava Haartmanin sairaalassa Helsingissä, ja mittarissa on monet päivystetyt joulut. Päivystyspolilla tikataan ja sidotaan haavat, mutta henkisiä haavoja siellä ei voida hoitaa.

Myös itsemurhaa yrittäneitä tuodaan joulun aikaan päivystykseen. Moni on ottanut yliannostuksen lääkkeitä. Päivystyksessä näyttäytyy joulun toinen todellisuus, joka on kokeneellekin hoitajalle toisinaan sydäntä raastavaa.

– Ei siihen karaistu koskaan. Tietysti työ on työtä, mutta joskus jouluna se tuntuu sydämessä asti, kun tulee näitä yksinäisiä vanhuksia.

– Kunnioittakaa vanhuksia. Älkää jättäkö heitä yksin jouluna, ja pitäkää huolta toisistanne, kuuluvatkin sairaanhoitajan terveiset suomalaisille.

Studio55.fi/Piritta Palokangas


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja