Sähkösavukkeet kauppoihin – nämä asiat muuttuvat uuden tupakkalain myötä

25:13

Toukokuussa voimaan astuva tupakkalaki mahdollistaa muun muassa parveketupakoinnin kieltämisen.

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Antero Heloma THL:n Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksiköstä kertoi, mitkä ovat tupakkalain merkittävimpiä muutoksia.

Yksi näkyvimmistä muutoksista tulee näkymään pakkausmerkinnöissä. Kaikissa EU-maissa otetaan käyttöön yhteiset kuva- ja tekstivaroitukset, jotka tulevat täyttämään 65 prosenttia tupakka-askien pinta-alasta.

– Siellä on aika hurjiakin kuvia esimerkiksi keuhkosyöpäpotilaista. Ne ovat jopa vähän pelottavia ne kuvat, mutta ne ovat ihan tarkoituksella sellaisia.

Kuvissa on jopa ruumiita, joilla roikkuu nimilappu varpaasta.

Parveketupakointi voidaan kieltää taloyhtiön ja kunnan päätöksellä

Toinen merkittävä muutos on se, että sähkösavukkeet tulevat tuotevalvonnan piiriin. Samalla myös nikotiinia sisältävät sähkösavukkeet tulevat yleisesti myyntiin kioskeihin ja kauppoihin.

Sähkösavukkeiden kanssa tullaan noudattamaan hyvin samankaltaista säännöstöä kuin muissa tupakkatuotteissa, ja myös niitä koskee 18 vuoden ikäraja.

Kolmas suuri muutos koskee parveketupakointia. Lakimuutos mahdollistaa parveketupakoinnin kiellon, mutta siihen vaaditaan aina sekä taloyhtiön että kunnan myöntävä päätös, joka harkitaan tapauskohtaisesti.

Tupakka-askin hinta tulee nousemaan noin 50 senttiä vuodessa aina vuoteen 2019 asti.

– Hinta rajoittaa tupakan ostoa erityisesti nuorilla, Heloma sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja