Sähkön hinta putosi rajusti miinukselle – tapahtui juuri se, mistä Fingrid varoitti

Tyyntä ja toimintahäiriöitä - millaiseksi sähkön hinta muodostuu talvella? 12:14
Tyyntä ja toimintahäiriöitä - millaiseksi sähkön hinta muodostuu talvella?

Pörssisähkön hinta putosi tänään miinukselle kello 15. Tämän seurauksena sähkön kulutuksessa nähtiin heti piikki.

Erikoinen ilmiö syntyi, kun norjalainen Kinect Energy tarjosi erehdyksessä sähköpörssi Nordpooliin niin suuren määrän sähköä, että hinta putosi miinukselle.  

Kantaverkkoyhtiö Fingrid toivoi, että kuluttajat käyttäisivät sähköä tänään normaaliin tapaan, ja auttaisivat siten sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisessa.

Fingridin sähkönkulutusdatan mukaan pyyntö on mennyt osittain kuuroille korville, sillä sähkönkulutuksessa on nähtävissä selvä piikki kello 15 alkaen, jolloin pörssisähkön hinta painui miinukselle. Kello 16.15 sähköä kulutettiin jo noin 12 969 MWh/h.

Fingrid kertoo, että kulutus on ollut tänään hieman normaalia suurempaa. Fingridin mukaan tilanteella ei ole kuitenkaan erityistä vaikutusta sähköjärjestelmän toimintaan ja sähkön tuotanto sekä kulutus ovat tasapainossa. 

Fingridin mukaan sähkön tuotantokapasiteettia on ollut saatavana erittäin hyvin Suomessa ja naapurimaissa.

– Aktiivisen päivänsisäisen kaupankäynnin johdosta perjantaina tuotanto ja kulutus on ollut hyvin tasapainossa, ja valvomossamme sähköjärjestelmää on käytetty lähes normaalin arkipäivän tapaan. Sähkötehon riittävyys näyttää hyvältä koko perjantain osalta, kertoo johtaja Tuomas Rauhala Fingridiltä. 

Pörssisähkön hinta palautuu perjantain ja lauantain välisenä yönä plussan puolelle. Yhdeltä yöllä pörssisähkön hinta ilman arvonlisäveroa on alle kolme senttiä kilowattitunnilta. Lauantaina alkuillasta hinta on yli 11 senttiä kilowattituntia kohden.

Lue myös:

    Uusimmat