Pörssisähkön hinta romahtaa iltapäivällä

Tyyntä ja toimintahäiriöitä - millaiseksi sähkön hinta muodostuu talvella? 12:14
Katso videolta Huomenta Suomen keskustelu talven sähkön hinnoista.

Sähkön hinta putoaa tänään iltapäivällä roimasti negatiiviseksi useamman tunnin ajaksi. 

Erikoinen ilmiö syntyi, kun norjalainen Kinect Energy tarjosi erehdyksessä sähköpörssi Nordpooliin niin suuren määrän sähköä, että hinta putoaa miinukselle.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoitti eilisiltana tarttuvansa toimiin tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseksi. Sähkön riittävyys näyttää Fingridin mukaan hyvältä, koska käytettävissä on sama tuotantokapasiteetti kuin torstaina.

Fingrid toivoo, että kuluttajat käyttäisivät sähköä tänään normaaliin tapaan, ja auttaisivat siten sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisessa.

Harvinainen tapahtuma

Fingridin yksikön päällikkö Jonne Jäppinen kertoi eilen MTV Uutiselle, että senhetkisen tiedon mukaan hintavirhettä ei tulla korjaamaan ja aiemmin julkaistut hinnat tulevalle vuorokaudelle pitävät. 

Tällä hetkellä näyttää siltä, että hintoja ei enää muuteta, mutta asia on vielä vahvistusta vajaa. Tilanne kuitenkin elää tällä hetkellä, Jäppinen kertoo. 

Jäppinen ei muista vastaavaa tilannetta tapahtuneen tässä mittakaavassa aiemmin. 

– Hyvin harvinaista, että tällaista tapahtuu, Jäppinen sanoo.

Virheellinen tarjous on tehnyt norjalainen yhtiö Kinect Energy As. Sähköpörssi NordPoolin lyhyessä tiedotteessa tapahtunutta kuvataan "äärimmäiseksi tilanteeksi". 

Lue myös:

    Uusimmat