Pörssisähkössä perjantaina "Black Friday" – raju virhe vetää keskihinnan miinukselle

Suomalainen kantaverkkoyhtiö Fingrid kertoo, että perjantain pörssisähkön hinnoittelussa on tapahtunut virhe, jonka vuoksi pörssisähkön hinta on miinuksella.

Fingridin mukaan markkinaosapuoli teki virheellisen tarjouksen NordPoolissa koko 24. marraskuuta alkavalle vuorokaudelle. Tämä näkyy kuluttajille miinusmerkkisenä sähkön hintana.

Fingridin yksikön päällikkö Jonne Jäppinen kertoo MTV Uutiselle, että tämänhetkisen tiedon mukaan hintavirhettä ei tulla korjaamaan ja aiemmin julkaistut hinnat tulevalle vuorokaudelle pitävät. 

Tällä hetkellä näyttää siltä, että hintoja ei enää muuteta, mutta asia on vielä vahvistusta vajaa. Tilanne kuitenkin elää tällä hetkellä, Jäppinen kertoo. 

Jäppinen ei muista vastaavaa tilannetta tapahtuneen tässä mittakaavassa aiemmin. 

– Hyvin harvinaista, että tällaista tapahtuu, Jäppinen sanoo.

Virheellisen tarjouksen teki norjalainen yhtiö Kinect Energy As. Sähköpörssi NordPoolin lyhyessä tiedotteessa tapahtunutta kuvataan "äärimmäiseksi tilanteeksi". 

 – Kinectin sisäinen järjestemän virheen vuoksi Kinect Energy lähetti Suomelle väärän tarjouksen. Työstämme tilannetta markkinaosapuolien kanssa tämän äärimmäisen tilanteen ratkaisemiseksi, NordPoolin tiedote kuuluu.

Sähkön tuottajat ja ostajat kerääntyvät kaupantekoon sähköporssi NordPooliin.  

NordPoolin julkaisemista hinnoista selviää, että pörssisähkön hinta lähtee perjantaina putoamaan miinuksen puolelle kello 14 eteenpäin, aina puoleenyöhön asti. Suomessa spot-hintoihin lisätään arvonlisävero, joka on 24 prosenttia. 

Kuluttajia sähkön miinusmerkkinen hinta ei varmasti haittaa, mutta sähköntuottajille virheestä koituu kuluja.

– Sähkön tuottajat maksavat tuottamastaan sähköstä, Jäppinen tarkentaa.

Jäppinen ei vielä osaa arvioida, että tulevatko perjantaina alhaiset sähkönhinnat näkymään jollain tapaa loppuviikon hinnoissa.

Fingrid tarkentaa torstai-iltapäivänä julkaistussa tiedotteessa, että markkinaosapuoli on myynyt liikaa 5787 megawattia 24. marraskuuta klo 14.00 eteenpäin. 

– Toivomme kaikilta osapuolilta aktiivisuutta vuorokauden sisäisille ja säätösähkömarkkinoille tilanteen hallinnan helpottamiseksi, tiedotteessa pyydetään. 

"Uskomaton sotku"

Torstai-iltapäivänä varmistui, että tulevan vuorokauden pörssisähkön hintoihin ei ole tiedossa muutoksia. Virheelliset hinnat siis pysyvät, eli perjantaina sähkö käytännössä maksa kuluttajille juuri mitään. Huomenna on myös Black Friday, jolloin kaupat myyvät tuotteitaan alennetuin hinnoin. Näin kävi tällä kertaa myös sähkönkuluttajille. 

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä kuvailee koko tapahtumaa viestipalvelu X:ssä "uskomattomaksi sotkuksi". 

– Muuten tämä on uskomaton sotku ja ennen kokematon tilanne. Valtava virhetarjous mennyt sekä tarjoajan että pörssin järjestelmistä läpi. Vaikuttaa kaikkiin osapuoliin markkinoilla, Leskelä toteaa. 

Leskelä muistuttaa, että sähköhinnoittelun virheen seuraukset ovat yhtiöille moninaiset. 

Sähköä onneksi on sinne hyvin tarjolla. Sähkön fyysinen tuotanto ja siirto on huomenna (perjantaina) aivan erilaista kuin miten siitä kaupallisesti tänään (torstaina) sovittiin, Leskelä kirjoittaa.

Tyyntä ja toimintahäiriöitä - millaiseksi sähkön hinta muodostuu talvella? 12:14
Millaiseksi sähkön hinta muodostuu talvella?

Juttua muokattu kello 20.27: Lisätty Leskelän kommentit.
Juttua muokattu kello 17.10: Lisätty Fingridin uuden tiedotteen sisältö.

Lue myös:

    Uusimmat