Sähköautojen langaton lataaminen tulee Suomeen – edes pysähtyä ei tarvitse

Sähköautoa on mahdollista ladata langattomasti joko ajon aikana tai sen seisoessa paikoillaan. Teknologiaa testataan pian myös Suomessa.

Destia ja israelilainen Electreon ryhtyvät testaamaan sähköautojen langatonta lataamista Vantaalla ensi syksynä.

Electreonin kehittämää teknologiaa asennetaan sähköautoon sekä suoraan esimerkiksi tiehen, mikä mahdollistaa auton akuston lataamisen ajon aikana. Ratkaisussa uskotaan olevan potentiaalia erityisesti ammattiliikenteelle, mutta sitä voidaan hyödyntää monenlaisessa kalustossa. Latausjärjestelmiä voidaan asentaa myös paikkoihin, joissa ajoneuvojen tiedetään seisovan paikoillaan joka tapauksessa.

– Langaton lataus voi parantaa tehokkuutta mahdollistamalla esimerkiksi rekkojen tai jakeluautojen latauksen samalla kun niitä lastataan tai taksien latauksen niiden liikkuessa taksijonossa asiakkaita odottaessa. Tämän teknologian testaus on ensimmäinen askel kohti sen käyttöönottoa, Destian sähkölatausyksikön päällikkö Jere Jokinen sanoo tiedotteessa.

Yhtiöt testaavat ratkaisua valmistautuakseen liittämään Electreonin teknologian osaksi Destian sähköajoneuvojen latauspalvelua. Ne pitävät kaupalliseen yhteistyöhön siirtymistä tulevaisuudessa mahdollisena.

Destian osti viime vuoden lopulla ranskalainen Colas-konserni. Destia syntyi vuonna 2008 Tieliikelaitoksen yhtiöittämisen myötä. Suomen valtion omistuksessa se oli kevääseen 2014 saakka.

Vantaalaisella huoltoasemalla tankkaamisesta huolehtii robotti 1:28
KATSO MYÖS: Vantaalaisella huoltoasemalla testattiin vuonna 2018 tankkausrobottia, jonka ansiosta kuljettajan ei tarvitse nousta autosta ulos tankkauksen ajaksi.

Lähde: Destia

Lue myös:

    Uusimmat