Suomen poliisi siirtyy ladattaviin autoihin: "Ei vielä käyttökokemuksia"

Poliisin uudet Mersu-maijat jo tien päällä 0:23
Katso videolta ylikomisario Sami Hätösen ottamat valokuvat Helsingin poliisilaitoksen uudesta Mercedes-Benzistä.

Poliisi tukee kestävän kehityksen edistämistä. Sen suunnitelmissa onkin muun muassa hybridi- ja täyssähköautojen hankinta. Ladattaviin autoihin siirtyminen on aloitettu jo pilottiprojektein.

Poliisihallituksen tiedotteen mukaan tavoitteissa oleva 50 prosentin vähennys hiilijalanjälkeen vuoteen 2027 on haaste, joka edellyttää aktiivista otetta ja suunnitelmallisuutta kaikissa poliisin valinnoissa.

Suurin yksittäinen hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja poliisin toiminnassa on fossiilisten polttoaineiden käyttäminen liikenteessä. 

– Poliisin hiilijalanjälkeä pienennetään kaikilla rintamilla suunnitelmallisesti ja hallitusti. Koko ajan pidetään mielessä poliisin päätehtävät, joissa onnistuminen ei saa heikentyä nyt tehtävien valintojen vuoksi, Poliisihallituksen teknologiajohtaja Jyrki Wasastjerna sanoo tiedotteessa.

Poliisi siirtyy vähitellen sähköautoihin

Poliisilla on käytössään kaikkiaan noin 1 500 autoa, joista tällä hetkellä noin 60 kulkee jollain muulla kuin bensalla tai dieselillä.

Tämän vuoden aikana poliisi on alkanut siirtyä ladattavien ajoneuvojen käyttöön niissä tehtävissä, joissa töpselimallien ominaisuudet riittävät poliisin tehtävien hoitamiseen.

Poliisihallituksen suunnitelman mukaisesti poliisi siirtyy ensin laajasti hybridiajoneuvoihin. Heti, kun teknologia sen poliisin mielestä sallii, alkaa täyssähköisten ajoneuvojen hankinta.

– Hybridi- ja täyssähkökäyttövoiman hyödynnettävyydestä tai soveltuvuudesta poliisin operatiivisen ajoneuvokaluston tarpeisiin ei ole vielä käyttökokemuksia. Kokemusta kerrytetään pilottien kautta, poliisin materiaalikeskuksen materiaalipäällikkö Heli Rajaniemi toteaa.

Tavoitteisiin ei päästä poliisiautojen vuosittaisella uusimistahdilla.

– Nyt onkin löydettävä uusia tapoja vauhdittaa poliisin ajoneuvokiertoa tai kyettävä kuromaan kiinni viimeisten vuosien aikana syntynyttä ajoneuvojen vaihtovelkaa, jotta tavoitteen saavuttaminen on ylipäänsä mahdollista, Rajaniemi jatkaa.

Valtakunnallisen latausverkon suunnittelu käynnissä

Poliisihallituksessa on valmisteltu suunnitelma maan kattavan latausverkoston saamiseksi poliisin virkakäyttöön.

Suunnitelmassa on kuvattu, miten poliisi pääsee vuoden 2025 loppuun mennessä tilanteeseen, jossa sen toimipaikoissa on latausasemat sekä toimipaikoille sijoitetuille ladattaville ajoneuvoille että myös tehtävien vuoksi laajemmin liikkuvien partioiden kaluston lataamiseen.

Lähde: Poliisihallitus

Lue myös:

    Uusimmat