Mainos

Sadekesä tuo tulvat mukanaan – näin vältyt vesivahingoilta

Sateinen kesä on tuonut Suomeen tulvia.

Kuinka suuresta ongelmasta on kyse, ja mitä tehdä, ettei vesi tule ovesta sisään? Kysymyksiin vastasi onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi SuomiAreenassa Porissa.

Kuinka tulviin voidaan varautua ennakolta?

Tulviin voidaan varautua ennakolta niin, että tehdään malleja ja suunnitelma siitä, että mistä ja millä tavalla vedet leviävät ja miten tulva tulee päälle.

Sillä on iso merkitys, missä joudutaan ja kannattaa tehdä konkreettisia toimia sen eteen, että rajoitetaan mahdollisen tulvan seurauksia.

Kuinka paha tulvatilanne on tänä kesänä?

Esimerkiksi Pohjois-Satakunnan kohdalla ei ole kyseessä valtavan suuri kriisi, vaan enemmänkin alueellinen ongelma.

Tietysti paikallisesti tulvat ovat olleet ihan merkittäviä ja jos ajatellaan vielä maanviljelijöitä, ajatellaan tätä vuodenaikaa, niin tuhot voivat olla todella huomattavia.

Jos puhutaan tavallisesta ihmisestä, niin kuka auttaa tulvien keskellä ja kuka vastaa tuhoista?

Monitahoinen kysymys, mutta tietysti pelastusviranomaisilla on iso rooli. Jos ajatellaan, että meille tulee todella tällainen todella massiivinen tulva, niin silloin kunnan eri toiminnot on hyvin keskeisiä, että kunnan sosiaali-, terveys- ja tekninen toimi, vesihuolto ja energiahuolto, kaikki pelaa.

Sanoisin, että jokaisen ihmisen pitäisi omassa kodissaan miettiä ja käydä läpi, mitä tehdä, jos tulee pitkä sähkökatko tai jos tulee vesi pesään, miten silloin toimitaan.

Yhteiskunta ja viranomaiset auttavat ja meillä on kolmas sektori, joka tukee viranomaisia, mutta siihen ei parane mennä, että jokainen pesee omat kätensä. Pitäisi koettaa katsoa myös omien asioiden perään varautumismielessä.

Mitä ohjeita antaisit yksittäiselle ihmiselle – kuinka varautua ennalta?

Oikeastaan siinä vaiheessa, jos tulva uhkaa ollaan jo myöhässä.

Silloin kun ei mikään uhkaa, silloin kannattaa ottaa esimerkiksi selvää, mikä on oman rakennuksen sijainti. Sillä on iso merkitys asutaanko mäen päällä vai notkelmassa. Sen mukaan sitten mikä se oman kodin uhkatilanne on, kannattaa lähteä tekemään vähän varautumistoimenpiteitä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.