Elintarvikkeiden ympäristömerkkeihin on luvassa muutos.
Ruuan ympäristövaikutuksista halutaan kertoa kuluttajille nykyistä luotettavammin. Tällä hetkellä jokainen yritys laskee ympäristövaikutukset omalla tavallaan.
Luonnonvarakeskus on laatinut yrityksille ohjeistuksen ympäristöjalanjälkien laskentaan. Tavoitteena on, että erilaiset elintarvikkeiden ympäristömerkit olisivat keskenään vertailukelpoisia.
Ruokakaupan tuotteista löytyy monenlaisia ympäristöväittämiä: On hiilijalanjälkilaskelmaa, päästökompensoitua ruokaa, hiilineutraalia tuotetta ja ilmastoystävällisyyttä. Kuluttaja ei kuitenkaan voi tietää, mihin kaikki väitteet ja laskelmat perustuvat.
– Siellä on hyvälaatuisia laskelmia ja ehkä vähän huonolaatuisempia. Olennaista on se, että aiemmat laskelmat eivät ole keskenään vertailukelpoisia ja se ei palvele kuluttajaa kovin pitkälle, toteaa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.



