Säätiöiltä yli puolen miljardin tuet: Tänne rahat menivät

Säätiöt tukivat tiedettä, taidetta ja kansalaistoimintaa yli puolella miljardilla eurolla vuonna 2022, käy ilmi säätiöiden etu- ja tukijärjestö Säätiöt ja rahastot ry:n julkistamasta selvityksestä. Yli puolet rahasta, 295 miljoonaa euroa, meni tieteen tekemiseen.

Ylivoimaisesti eniten säätiöiden tukea saivat lääke- ja terveystieteet. Yli 99 miljoonan euron potti on yhdistyksen mukaan kolmannes alan tutkimusmenoista korkeakouluissa.

– Kotimaiset säätiöt ovat nousseet lääketieteen suurimmaksi tutkimusrahoittajaksi Suomessa, kun muu rahoitus alalle on pitkällä aikavälillä laskenut, yhdistys kertoo tiedotteessaan.

Toiseksi eniten, 52 miljoonaa euroa, meni yhteiskunta- ja taloustieteille. Humanististen tieteiden potti oli reilut 41 miljoonaa euroa.

Säätiöt ja rahastot ry:llä on 227 jäsentä. Yhdistyksen mukaan vanhimmat suomalaiset rahastot ovat 1700-luvulta, mutta säätiöitä perustaa myös vaurastunut startup-sukupolvi.

Monet taidetuet "aloilleen ratkaisevia"

Taiteet saivat tukea yhteensä 76 miljoonaa euroa. Eniten rahaa herui musiikille, joka sai yli 17 miljoonaa euroa. Esittävät taiteet tulivat kakkosena yli 15 miljoonalla eurolla.

Myös kuvataiteiden ja kirjallisuuden saamia tukia yhdistys kuvailee "aloilleen ratkaiseviksi". Kuvataiteet saivat yli 14 ja kirjallisuus yli 12 miljoonaa.

– Säätiöt kartuttavat lisäksi taidekokoelmia, ylläpitävät luovien alojen residenssejä sekä toteuttavat omia taidehankkeita, tiedotteessa sanotaan.

Muuta yhteiskunnan kehittämistä säätiöt rahoittivat 145 miljoonalla eurolla. Kansalaistoimintaa tuettiin aina luontopoluista mielenterveyteen ja maanpuolustukseen.

Viime vuonna kansalaistoiminnan saamiin tukiin sisältyi esimerkiksi hätäapua Ukrainasta paenneille äideille ja lapsille.

Selvityksen ovat toteuttaneet Säätiöt ja rahastot ry ja Gaia Consulting.

Lue myös:

    Uusimmat