Säännöllinen huolto pitää puutarhakalusteet kunnossa

Puutarhakalusteet joutuvat Suomen olosuhteissa kovalle koetukselle. Aurinko, vesi ja lika kurittavat kalusteita, joiden soisi kestävän kesästä toiseen. Säännöllinen huolto pitää pihakalusteet kunnossa. 

Laadukkaat puutarhakalusteet kestävät hyvässä kunnossa huolellisella hoidolla. Säännöllinen pesu ja huolto pidentävät kalusteiden ikää huomattavasti.

Tiikki

Tiikki on luonnostaan öljyistä puuta. Sille ei tarvitse välttämättä tehdä muuta kuin kevyt pesu miedolla pesuaineella. Jos haluat tiikin harmaantuvan kauniisti, älä öljyä sitä, mutta jos haluat pitää tiikin kauniin ruskean sävyisenä, anna puun kuivua pesun jälkeen ja öljyä kaluste tiikille sopivalla öljyllä.

Kovapuu, painekyllästetty puu ja lämpöpuu

Suurin osa Suomessa myytävistä puisista puutarhakalusteista on kovapuuta. Kovapuu on yleisnimitys trooppisista lehtipuulajeista, joista valmistetaan esimerkiksi puutarhakalusteita.

Painekyllästetty puu on kemikaaleilla ja yli/alipaineella suojattua vihertävän tai ruskean sävyistä puuta. Lämpöpuu taas on lämpökäsittelyllä käsiteltyä puuta.

Pese kalusteet neutraalilla pesuaineella, unohda painepesuri puuta pestäessä. Anna kalusteiden kuivua, öljyä kalusteet niille sopivalla öljyllä. Kysy tarvittaessa apua öljynvalintaan rautakaupasta. 

Maalattu ja lakattu puu

Maalattu ja lakattu puu säilyy kauniina vuodesta toiseen, kun lika pyyhitään maalin pinnalta säännöllisesti. Pese kalusteet miedolla pesuaineella ja anna kuivua. Käytä homepesuainetta tarvittaessa.

Jos maali- tai lakkapinta menee rikki, kannattaa se korjata mahdollisimman pian, ettei kosteus pääse puun sisään.

Polyrottinki

Muoviset polyrottinkikalusteet ovat helppohoitoisia ja tarvitsevat vain imuroinnin, sekä tarpeen mukaan kevyen pesun miedolla pesuaineella.

Rottinki

Älä säilytä rottinkisia kalusteita säiden armoilla. Rottinkikalusteet sopivat parhaiten katetulle terassille ja suojaisalle parvekkeelle. Puhdista rottingin pinta imuroimalla ja pyyhi miedolla pesuaineella.

Muovi

Muovia kannattaa pyyhkiä ahkerasti, ettei lika pinty muovin pintaan. Puhdista muoviset kalusteet pehmeällä harjalla ja neutraalisilla pesuaineella. Älä naarmuta muovin pintaa, sillä lika tarttuu helpommin naarmuihin.

Alumiini

Pese alumiiniset kalusteet miedolla pesuaineella, älä hankaa. Vältä alumiinikalusteiden kolhimista ja naarmuttamista.

Rauta

Pese kaulusteet miedolla pesuaineella ja kuivaa hyvin. Jos kalusteeseen on tullut kolhu, korjaa se mahdollisimman nopeasti, ettei siihen tule ruostetta.

Betoni

Pese betonikalusteet miedolla pesuaineella ja huuhtele hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat