Saako mummoille nauraa, sarjakuvataitelija Anni Nykänen?

"Soittakaa Paranoiti", vaatii pieni, pyöreä Mummo naapurinsa ovella. Mummon piirtäjä Anni Nykänen kertoo, mistä saa ideat villin pienen tädin seikkailuihin.

Pieni eläkeläismummo sarjakuvan tähtenä ei ensikuulemalta kuulosta nauruhermoja koettelevalta kokemukselta. Toisin kuitenkin on: AnniNykäsen, 28, piirtämä heviä kuunteleva, rivoja puhuva ja nykymenoon mukaan heittäytyvä Mummo on jo villinnyt suomalaiset sarjakuvafanit. Mutta miksi huvittava Mummo iskee yleisöönsä?

– Se on tällaista arkihuumoria, hirmu maanläheistä, ei mitään kummallisempaa. Se on tosi samaistuttavaa. Monet on sanoneet miulle, että tuli oma mummo mieleen, tai että tällaisen mummon olisin aina halunnut itselleni. Se on sympaattinen hahmo, Nykänen summaa.

Nykänen itse ei ole mummoikäinen, vaikka villin eläkeläisen seikkailuja piirtääkin. Onko hänellä jossakin salainen mummotietolähde?

– Ideoita tulee kaikkialta. Ei välttämättä tarvitse olla mummo, joka on tehnyt jotain. Omia arvoja, asenteita, mielipiteitä, sitten kavereiden juttuja, ihan joka puolelta, Nykänen kuvailee ideoiden lähteitä.

– Jos joku tekee jotain hassua, vaikka olisi nuorikin, niin sitä voi miettiä että olisko tää hyvä Mummolle. Mummo on hahmo, joka tekee tosi paljon uusia asioita ja kokeilee nuorisokulttuurin juttuja, niin se on sillä lailla helppo, että sinne voi viljellä mitä vaan.

Mummoa ovat inspiroineet myös Nykäsen omat mummot, jotka eivät kuitenkaan ole vielä löytäneet yhteneväisyyksiä itsensä ja sarjakuvan välillä.

– Omat mummot on sitä mieltä, että ne on niiden ystävättäriä ja muita, keitä minä piirrän. Ei ne silleen ole koskaan huomanneet, ne ei näe itseään Mummossa. Ovat kyllä tykänneet, Nykänen sanoo.

Mummo puhuu Itä-Suomen murteita

Mummo haastaa sarjakuvassaan monenlaisia murteita. Nykänen kertoo tykkäävänsä murteista kauheasti ja kertoo, että Mummo puhuu erilaisia Itä-Suomen murteita sekaisin.

– En edes yrittänyt lähteä mihinkään sellaiseen, että nyt Mummo puhuu vain puhdasta Karjalan murretta. Miun mummit on myös eri puolelta Itä-Suomea.

Nykäsen juuret ovat Karjalassa. Vaikka hän on asunut pääkaupunkiseudulla vuosikymmeniä, stadin slangi ei ole tarttunut häneen.

– Jotakin sanoja saattaa olla, ja äänensävy, sointi on muuttunut. Jos menen Savoon, Pohjois-Karjalaan tai Lappiin, niin heti muuttuu puhe kyllä!

"Vanheneminen on hieno juttu"

Uusimmassa sarjakuva-albumissa Mummo muun muassa viskelee tähtitorttuja heittotähtien tavoin, kuuntelee "Manovaaria" ja vaatii naapureita soittamaan "Paranoitin". Hymy pyrkii pakostakin huulille. Saako mummoille nauraa?

– Saa, ihan samalla tavalla kuin kenelle tahansa saa nauraa. Tietenkin se on kiva, jos se on hyväntahtoista. Itsekään en millään tavalla halua että kukaan loukkaantuu enkä halua loukata ketään. Tarkoitus on olla sellainen, että mummot rocks, vanheneminen on hieno juttu! Nykänen toteaa.

– Joku on joskus ymmärtänyt, että tämä sarjakuva on irvikuva mummoista, mutta se ei ollut selkeästi lukenut albumia kokonaan. Tai sitten se oli tutustunut vain siihen, että onpas se Mummo ruma. Paitsi miusta se on kyllä söpö eikä ruma!

Nykänen haluaisi mummona olla samanlainen kuin piirtämänsä sarjakuva- Mummo – jos nyt ei fyysisesti, niin ainakin henkisesti.

– En tietenkään varmaan ihan samanlainen olisi; ei tissit varmaan roiku niin paljon, kun on niin pienet tissit! Ja toivottavasti en liho hirveästi. Mutta haluaisin pitää sen asenteen, joka Mummolla on, että pysytään ikinuorina mieleltä. Vaikka keho muuttuu eikä jaksa ihan kaikkea, niin yritys on hyvä. Näin sen pitää olla. Eikä koskaan masennuta, että en minä nyt voi kun olen vanha.

Mummo jatkaa matkustelua

Nykäsen mukaan maailma on Mummolle avoinna, ja tämä voi tehdä seuraavaksi mitä vain.

– Itsellä on jonkun verran ideoita varastossa mutta yleensä nää syntyy hetkessä. Ei ole mitään satojen strippien ideoita valmiina, vaan niitä aina pompsahtaa jostain ja se aina yllättää itsenikin, että oho, taas tämmöinen juttu jota Mummo voisi tehdä, Nykänen kuvaa.

– Nythän Mummo lähtee tuossa kakkosalbumissa matkustamaan, ja siitä keksi aika hyvin juttuja, niin kyllä se varmaan matkoilla käy useamminkin kuin kerran. Noista matkameiningeistä saa kyllä ihan hyvin ideoita, kun itsekin tykkää matkustaa, niin niistäkin saa varmasti oikein mummomaisia juttuja!

Lue myös:

Teksti ja kuvat: Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja